Kamence – kúsok umenia na každom dome

Keď prechádzate okolo nových bytových domov Kamence v Kysuckom Novom meste, môžete si všimnúť niekoľko umeleckých diel. Čo nám o nich povedali samotní autori?

RIEKA – Autorka: Ivica Markovičová

“Rieka = život. Život v symbióze, v našom vlastnom malom ekosystéme. A rovnako ako aj rieka plynieme aj my – občas burácame v búrke, inokedy sme nehybní v bezvetrí. A aj keď sa občas ponoríme pod hladinu, vždy znovu vyplávame na povrch.”

Na drôte 2 – Autor: Marek Ormandík

“Predlohou k môjmu keramickému obrazu pre projekt Kamence, bola moja takmer 20 rokov stará maľba “Na drôte” (reprodukovaná v knihách Jiří Olič: “Polčas rozpadu”,2005, vydavateľstvo Ryba; Milan Lasica: “Milanchólia”, 2008, vydavateľstvo Slovart; Miroslav Haľák, Zuzana Kizáková: “Marek Ormandík”, 2019, vydavateľstvo Slovart). Znovu som sa pokúsil oživiť motív troch anjelov oddychujúcich – tak ako lastovičky – na drôte. Veď aj strážni anjeli si z času na čas potrebujú vydýchnuť a nabrať síl. Veď aj anjeli sú len ľudia. Oproti pôvodnému dielu som tento raz zvolil expresívnejší spôsob maľby, s výraznejšou farebnou paletou. Časy sa menia. A hlavne, posadil som k anjelom aj anjelicu. Tej verím – ako ochrankyni – najviac. Časy sa menia. K lepšiemu. Snáď.”

Voda, rieka, obzor, sen – Autorka: Veronika Cvinčeková

Voda, rieka, obzor, sen. Dieťa by možno snívalo o Kolumbovej výprave, ja snívam o mieste, kde hniezdia supy bielohlavé a živel vytvoril nevídanú krásu. O čom snívate vy? Dielo je inšpirované cestou po Srbsku. Je vytvorené technikou otláčania linorytov. Taká skúška naostro, ako celá moja tvorba.

Rieka – Autor: Oto Hudec

Maľba predstavuje ľudské ruky, ktoré vytvárajú meandre, jemne presakujúce podložie pre tečúcu vodu. Zároveň sú znakom akejsi opatery pre element, ktorý je stále vzácnejší, ale pri prudkých lejakoch aj stále hrozivejší. Túto zvýšenú opateru budú korytá a okolie riek, vrátane Kysuce stále viac potrebovať – aby sme zachovali práve tie vlastnosti, pre ktoré ich okolitá krajina, ale aj my, ľudia potrebujeme.

Foto: Richard Kohler