Dá sa to aj „bez obalovo“!

Podľa najnovších štatistík publikovaných spoločnosťou WOOD & Company, Žilinčania v roku 2019 vyprodukovali 560 kg odpadu. Na hlavu, nie spoločne. V priemere každý z nás vyprodukuje ročne POL TONY smetí!!! Kto chce toto číslo znížiť, má možnosť v Žiline nakupovať bezobalovo.

Už vyše roka máme v Žiline dva malé obchodíky, ktoré sa rozhodli zatočiť s nadbytočnou produkciou obalov a snažia sa priniesť do nakupovania osobný a rozumný prístup. Kvalitné potraviny z lokálnych zdrojov od drobných výrobcov a predajcov, dodávajú obom týmto projektom punc jedinečnosti. Rovnako ako možnosť nakúpiť si presne to čo potrebujete a v takom množstve v akom potrebujete. Žiadne prebytočné zásoby a žiadne nadbytočné obaly. To je koncept, ktorý spája oba sympatické obchody. Na svoje si prídu vegáni, vegetariáni, celiatici a aj tí, ktorí radi opatrne skúšajú nové veci.

Váž si

100 % bezobalový obchod v súlade so zero waste myšlienkou a udržateľným spôsobom života nájdete v blízkosti Mariánskeho námestia oproti trhovisku. V obchode nenájdete iba kvalitné lokálne bio potraviny, ktoré sú vypestované či vyrobené na Slovensku. Aby ste si postupne vytvorili bezodpadovú domácnosť, vo Váž si sortimente nájdete potraviny, čistiace prostriedky, kozmetiku, eko produkty do domácnosti, kúpeľne aj kancelárie – takmer všetko na váhu aj do vlastných obalov.

Do vrecúška

Z milého obchodíku Do vrecúška rozhodne tiež neodídete naprázdno. Okrem usmievavého personálu na vás z políc číha množstvo zaujímavého sortimentu. Potraviny, pochutiny, drogéria a ďalšie eko handmade produkty napomáhajúce jednoduchšiemu a menej odpadu produkujúcemu bytiu. V obchodíku nájdete úžasný detský kútik a z času na čas sa môžete zúčastniť aj zaujímavej prednášky či workshopu.

Obe tieto priateľské prevádzky sa snažia aj počas týchto náročnejších dní.

Váž si je v rámci možností otvorené a spustilo navyše možnosť objednania si tovaru. Po telefonickej objednávke pripravia tovar, ktorý si môžete bez čakania vyzdvihnúť a to v hodinu, ktorá je pre vás vhodná.

Do vrecúška je tiež otvorené a navyše vám bezpečne doručí váš nákup bezplatne až domov v rámci Žiliny. Je to výborná príležitosť pre tých, čo u nich ešte neboli. Teraz je totiž možnosť ochutnať ich produkty z pohodlia vlastného domova.

Tak ak ste dostali chuť na skvelé oriešky či tekvicové jadierka, prípadne vám došiel olej alebo cestoviny, vyskúšajte nákup u týchto milých lokálnych predajcov. Určite neoľutujete! A urobíte tým viac ako len niečo malé a dobré pre našu planétu.