Vydavateľstvo Absynt prinieslo na Slovensko provokačnú literatúru na hrane

„Absyntovky“ sa stávajú na Slovensku pojmom, aj keď tu pôsobia len pár rokov. Pod týmto vydavateľstvom už vyšla kniha autorky ocenenej Nobelovou cenou. Úspech zožala aj ich edícia Prekliati reportéri, ktorej názov predstavuje nepriamy odkaz na prekliatych básnikov z prelomu storočia.

Filip Ostrowski a Juraj Koudela opustili svoje dlhoročné zamestnania a pustili sa do niečoho, čo ich napĺňa a je ich vášňou. Vzdali sa marketingu a obchodu a pustili sa do podnikania na knižnom trhu. S reportážami sa bežný Slovák stretne väčšinou len v novinách alebo časopisoch. Poniektoré sa vydaria, iné sú však len ďalším pomenovaním pre nudu. Absyntu sa však podarilo svojimi dielami zaujať aj mladú generáciu, ktorá doposiaľ po takomto žánre nikdy predtým nesiahla.

Vitaj, reportážna literatúra

Na začiatku chceli zakladatelia Absyntu vyplniť dieru na slovenskom knižnom trhu. Reportážnu literatúru vnímali ako veľmi zaujímavú a považovali za veľkú škoda, že Slováci k takémuto žánru nemali prístup. Filip a Juraj začínali takmer z ničoho a možno aj preto trvalo rok, kým sa do kníhkupectiev dostala ich prvá kniha. Keď vstupovali do knižného priemyslu nemali s týmto typom biznisu žiadne skúsenosti, no aj tak sa im podarilo vybudovať vydavateľstvo s dnes už vyhľadávanými titulmi. Aby všetko fungovalo tak ako má, museli sa v ich podnikateľských začiatkoch stretnúť s mnohými ľuďmi z knižného prostredia. Len tak bolo možné získať aspoň aký taký obraz o celkovom fungovaní a procesoch v tomto netypickom odvetví. Keďže doposiaľ u nás nič také ako reportážna literatúra neexistovala, riešili veci ako je názov, edície, dizajn a celkovú propagáciu.

Reportážna literatúra je žáner, ktorý na Slovensku nie je ešte príliš preskúmaný. V susednom Poľsku si ho cenia priam ako kultúrne dedičstvo. Aj vďaka vydavateľstvu Absynt sa veci pomaly menia k lepšiemu a Slováci sa začínajú zoznamovať aj s týmto niekedy kontroverzným žánrom. Vydavateľstvo si za krátky čas stihlo získať silnú základňu skalných fanúšikov. Ich knihy majú okrem „historickej“ hodnoty nesporne aj vysokú literárnu kvalitu. Svedčia o tom aj recenzie ich čitateľov.

Reportáže o Slovensku

Vydavateľstvo sa zo začiatku venovalo prevažne zahraničným témam z európskeho aj svetového prostredia. Mnohí sa však nevedeli dočkať aj spracovania tém týkajúcich sa Slovenska. „Takéto knihy nám chýbali. Chceli sme vydať knihy, ktoré budú zobrazovať dôležité udalosti na Slovensku cez príbehy ľudí. Tak veľa sa toho dielo a aj deje,“ vyjadril sa Juraj Koudela, spoluzakladateľ vydavateľstva Absynt.
Reportáží o Slovensku sa úspešne chytil spisovateľ a novinár Andrej Bán v bestsellery Slon na Zemplíne, či americká spisovateľka Madelaine Vadkerty v knihe Slovutný pán prezident. Očakávanou  novinkou v portfóliu vydavateľstva je kniha Po Haliči – putovanie po stratenom svete od uznávaného rakúskeho reportéra M. Pollacka. Spája v sebe historickú reportáž, cestopis i kultúrne dejiny jedného čarovného kúta sveta.