Vyrobte si s deťmi senzorický koberček

Hľadáte aktivity s deťmi na doma? Vyrobte si spoločne senzorický koberček na cvičenie. Pýtate sa čo to vlastne je? Senzorický koberček je užitočná fyzioterapeutická pomôcka, ktorá napomáha  správnej chôdzi, držaniu tela a zároveň posilňuje väzivá a svaly nôh. Na to, aby sa našim najmenším nožičky správne vyvíjali nestačia len kvalitné topánky. Najvhodnejšia od nepamäti je práve bosá chôdza po rôznorodom povrchu. Niekedy je v domácom prostredí ťažké zabezpečiť, aby malé dieťa nebehalo len po pevnej a tvrdej podlahe. Tá vývoju detských nôh rozhodne neprospieva a môže spôsobiť aj vážne vývinové poruchy a deformácie. Preto sa vždy, keď je to možné snažte dopriať deťom voľný, ideálne bosý výbeh po vhodnom povrchu. V domácom prostredí vám môže pomôcť aj senzorický koberček. Táto jednoducho vyrobiteľná pomôcka v sebe kombinuje hravosť, zábavu a množstvo stimulov pre malé detské nožičky. Na výrobu vám budú stačiť rôzne staré kúsky  – látok, koberca, karimatky, rohožky alebo čohokoľvek, čo má aspoň 1 meter a je možné naň pripevniť ďalšie prvky. Kreativite sa medze nekladú a je len na vás aký koncept a dizajn si zvolíte. Zásada je čím viac rôznych prvkov, tým zaujímavejší reliéf a stimulácia. Siahajte vždy po bezpečných kúskoch, na ktorých sa dieťa neporaní a veľmi vhodné je kombinovať aj rôzne pevnosti a veľkosti dekoračných prvkov.

Jednoduchý návod na senzorický koberček z rohožky:

Potrebujeme:

1 rohožku

3 vrchnáčiky z minerálkovej fľaše

1 malého plyšáka

1 starú varechu

Niekoľko gombíkov

Univerzálne lepidlo

Návod:

Na rohožku si všetko rozmiestnite tak ako sa vám páči. Malý pomocníci isto radi pomôžu. Potom všetko poriadne na rohožku prilepíme a necháme zaschnúť. Potom si už len koberček rozprestrite a tréning spojený so zábavou môže začať!

Používanie:

Koberček je vhodný na chôdzu. Stimulujte drobca k prechádzaniu po jednotlivých predmetoch a môže ich nožičkami skúmať aj spoznávať. Vyšší level je balance, kedy môže dieťa na koberčeku robiť veľké kroky, lastovičku, drepy prípadne iné pohodové cviky.

A keďže malí  pri výrobe koberčeka asistovali, jeho využívanie a hranie sa s ním ich zaručene bude baviť!