Krehký koláč s krémom lemon curd a snehovou čapicou

Krehký koláč s krémom lemon curd a snehovou čapicou 🍋Keď máte radi sviežu citrusovú chuť, táto kombinácia je nákazlivá a jediná nevýhoda tohto koláča je tá, že vám dlho nevydrží… zjete ho hneď😀

♨️ Doba prípravy: 2 hodiny

♨️ Suroviny:
Lemon curd:
8 žĺtkov
120 g trstinového cukru
Šťava z 2 citrónov
Kôra z 2 citrónov
100 g masla
Cesto:
200 g hladkej múky
60 g trstinového cukru
100 g masla
1 vajce
1 ČL vanilkového extraktu
1/2 ČL soli
Sneh:
4 bielka
100 g trstinového cukru

♨️ Postup:
Dohladka vymiešame maslo s cukrom a pridáme vajíčko a vanilkový extrakt. Zvlášť si zmiešame múku so soľou a vmiešame ich do cesta. Vymiesime pevné cesto, ktoré dáme do chladničky na minimálne 4 hodiny, najlepšie cez noc. Cesto vyberieme z chladničky a necháme ho štvrť hodinky „zohriať sa“. Na mierne pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto asi na 1 cm do tvaru kruhu, opatrne ho prenesieme do vymastenej formy a dáme piecť na 180 C, 15 – 20 minut do zlata. Do misky pridáme suroviny na lemon curd (okrem masla) a pomaly ich vo vodnom kúpeli zohrievame za stáleho miešania. Keď je krém hustý, odstavíme ho a pridáme maslo, ktoré do krému vmiešame až kým sa neroztopí. Hotový krém vlejeme na upečený korpus a necháme vychladnúť. Zmiešame bielka s cukrom a zohrejeme za stáleho miešania vo vodnom kúpeli kým sa cukor neroztopí, odstavíme z vodného kúpeľa a vyšľaháme tuhý sneh. Pomocou cukrárskeho vrecka robíme na koláči malé pusinky, ktoré na záver opálime horákom.

Autori receptu: Ó jedlo mio