Súľovské skaly /Autor: Pavouckej, Pixabay
Súľovské skaly /Autor: Pavouckej, Pixabay

Poznáte všetky krásy Súľova?

Súľov je taký náš lokálny poklad. Má všetko. Skvelé cyklotrasy, množstvo pekných turistických okruhov, úžasné výhľady a dychberúce pohľady. Môžete tam stretnúť kone, ovce aj daniele. Vychutnať si slnko na rozľahlých lúkach, pomotať sa po skalách či dokonca navštíviť pamiatky.

Cyklistika

Súľovská oblasť je dobre známa svojimi parádnymi cyklotrasami. Nájdete tu naozaj kompletnú ponuku. Pohodové chodníčky s minimálnym prevýšením, lesné traily aj poriadnu makačku. Podhorie, sedlo pri Kríži, vrch Teplá, Malá Čierna, Zbyňov, Predmier sú lokality, cez ktoré vedú viaceré zaujímavé súľovské cyklotrasy.

Turistika

Rovnako aj turisti ttu majú čo objavovať.  Rozmanité chodníčky, nenáročné okruhy vhodné aj pre najmenších, celodennú turistiku s peknými výhľadmi, nehovoriac o tom, že je Súľov je aj vychytená lezecká lokalita. Medzi vychytenú celodennú trasu patrí túra tri hrady Súľovských vrchov – Lietavský, Súľovský a Hričovský hrad. Medzi nenáročnejšie túry patrí návšteva Hlbockého vodopádu, Šarkanej diery či Stratený Budzogáň, ktorý stretnete po ceste na vrch Žibrid.

Pamiatky

Nielen v prípade nepriaznivého počasia je príležitosť navštíviť lokálne pamiatky. Patria medzi ne rímskokatolícky kostol venovaný sv. Michalovi archanjelovi, ktorý bol postavený v renesančnom slohu počiatkom 17. storočia ako pôvodne protestantský kostol a je jeden z najstarších na území Slovenska. V obci sa nachádza aj súbor kaštieľov – kaštieľ v Hradnej inšpirovaný Bytčianskym kaštieľom, Horný a dolný Súľovský kaštieľ či pozostatky kaštieľa v Marčeku. V oblasti Súľovských skál sa nachádza aj prírodná pamiatka Hrádok. Predpokladá sa, že bol osídlený v období 9. – 11. storočia a dnes ho s obľubou vyhľadávajú viaceré vzácne živočíšne a rastlinné druhy.

Jeseň je v Súľove obzvlášť krásna. Keď sa slnko opiera do stromov hrajúcich všetkými farbami nedá sa naň vynadívať. Ale ani zima sa nenechá zahanbiť, stačí oprášiť bežky a môžete spokojne brázdiť súľovské lúky a užívať si krásne zimné dni.