Aká je realita v realitách?

O tom ako sa realitný trh mení a vyvíja sa dočítate na mnohých portáloch. My sme sa rozhodli vyspovedať realitného makléra Vladimíra Chabana o takých tých perličkách, nečakaných zákutiach a prekvapivých skutočnostiach, ktoré vás počas predaja alebo kúpy môžu postretnúť. Tak ako skoro vo všetkom, teóriu väčšinou všetci ovládame, prax však často býva trošku iná ako predstavy. 

Na naše otázky odpovedá Vladimír Chaban. Realitný poradca spoločnosti RED, ktorý sa v svete realít sa pohybuje už niekoľko rokov.

Aká je najčastejšia predstava klienta pri kúpe a predaji? 

Povedal by som, že taká “slovenská“. Kupujúci chce kúpiť ideálnu nehnuteľnosť pod cenu. Predávajúci zas má väčšinou k bytu/domu citový vzťah a myslí si, že jeho nehnuteľnosť má väčšiu hodnotu ako iné porovnateľné ponuky. Musím však priznať, že v poslednej dobe sa správanie Slovákov v tomto smere mení a obe strany začínajú rešpektovať trh. Ceny nehnuteľností dlhodobo stúpajú, čo je dobrá správa pre predávajúcich. Na druhej strane, aj na kúpu je ten správny čas TERAZ. Lebo, ak bude tento trend pokračovať, záujemca o kúpu bude o rok či dva ešte v horšej pozícii ako v súčasnosti. Čakať na nejaký pokles cien sa zrovna nemusí vyplatiť.

Čo býva najväčšia komplikácia?

Ťažko sa to zovšeobecňuje. Každý prípad má svoje špecifiká. Niektoré obchody prebehnú bez komplikácií. Niekedy vyskočí právny problém, či spor v rodine, inokedy zas problém s financovaním kúpy. Problémy bývajú často aj s komunikáciou s klientami, pričom príčiny môžu byť rôzne.

Aké najväčšie problémy si riešil počas svojej kariéry?

Fúha, je toho viac. Ale riešil som už aj kombináciu vyššie spomenutých komplikácií, kde sa nahromadilo všetko dokopy. Viac vlastníkov nehnuteľnosti, v tomto prípade tuším až 4 osoby, a aby toho nebolo málo, každá z nich žila v inom kúte Európy. Zladiť do všetko dokopy a dotiahnuť to do konca nebolo vôbec jednoduché. Ale ako zvyknem vravieť, dôležitý je výsledok. Spôsob, akým sa ho podarí dosiahnuť je po čase nepodstatný.

Ako dlho štandardne trvá predaj a kúpa? Ako dlho zvyčajne trvajú procesy?

To naozaj záleží. Riešil som prípad, že obchod prebehol za pár dní. Boli však aj také, ktoré dali zabrať niekoľko mesiacov.

Je niečo, čo zákazníkov často prekvapí?

Často klientov prekvapí, že v niektorých prípadoch majú napríklad daňovú povinnosť. Niekedy tiež, koľko vybavovačiek a papierovačiek je okolo predaja a následného prepisu. Samozrejme kvalitný realitný maklér to zjednoduší na absolútne minimum. A môže to byť naozaj len záležitosť pár podpisov.

Máš aj nejaké perličky? 

Tu nebudem konkretizovať, ale v tejto práci stretávam kvantum rôznorodých ľudí. Neverili by ste koľko pováh, či úrovní myslenia a správania existuje. O perličky a komické situácie teda nie je núdza.

Ak zvažujete kúpu alebo predaj nehnuteľnosti odporúčame – www.vladochaban.sk