Island 3.časť – polostrovy Snæfelsness a Reykjanes

CESTOVANIE PO ISLANDE S TÍMOM ŠIROKOĎALEKO.SK

V tretej časti nášho blogu by sme Vám chceli ukázať dva najzaujímavejšie polostrovy na Islande – Snæfellsnes a Reykjanes, ktoré sú najbližšie k hlavnému mestu Reykjavík. 

Polostrov Snæfelsness

Snæfellsnes je rozsiahly polostrov na západe Islandu, ktorý má bohaté a rozmanité prírodné prvky. Na jeho konci sa nachádza národný park Snæfellsjökull, v ktorého strede je ľadovcom pokrytá sopka s rovnakým názvom. Práve tu sa začína  dobrodružstvo v románe Julesa Verna „Cesta do stredu Zeme“. 

Na tomto polostrove nájdeme vodopády, skalné útvary, pláže aj historické dediny. Počas nášho výletu sme navštívili pláž Ytri Tunga, dedinku Búðir, Arnarstapi, Hellnar, roklinu Rauðfeldsgjá, horu Kirkjufell a vodopád Kirkjufellsfoss. 

Ytri Tunga

Ako milovníci zvierat sme ako prvú zastávku na tomto poloostrove zvolili pláž Ytri Tunga. Na tejto pláži máte záruku, že pri odlive uvidíte aspoň zopár kusov tuleňa obyčajného a tuleňa sivého. Dospelé jedince ale aj mláďatá sa radi vyvaľujú na pobreží. Je vhodné udržiavať dostatočný odstup od zvierat, aby sme ich v ich prirodzenom prostredí nerušili a aby sme sa nevystavili zbytočnému riziku. Odporúčame preto zobrať si ďalekohľad, prípadne lepší teleobjektív.

Dedinka Búðir

Dedinka Búdir sa nachádza na južnom pobreží polostrova Snæfellsnes. V diaľke sa týči ľadovcom pokrytá spiaca sopka Snæfellsjökull, avšak tú sa nám nepodarilo vidieť kvôli sychravému počasiu a hmle. Dedinka Búdir leží na lávovom poli pokrytým nádherne zeleným trávnatým porastom. Nájdeme tu len jeden hotel, kostolík a zlatú pláž, ktorá je zlatá asi len keď svieti slnko. Búðakirkja je krásny maličký čierny kostolík s bielymi oknami a dverami. Bol rekonštruovaný v roku 1987. Áno, práve tento kostolík nájdete na pohľadniciach Islandu.

Z Arnarstapi do Hellnar

Zaujímavú prechádzku popri pobreží sme sa rozhodli absolvovať práve na polostrove Snæfelsness. Začína v malej rybárskej dedinke Arnarstrapi a končí v susediacej rybárskej dedinke Hellnar. Obe sa tu nachádzajú už stovky rokov a spomínajú sa aj v starých nórskych ságach. Jedna z nich pochádzajúca približne zo 14. storočia hovorí o postave Bárðar Snæfellsáss, ktorý bol podľa legendy synom polo-trola a polo-obra a krásnej ľudskej ženy. Vyrastal v Nórsku, ale neskôr so svojou rodinou ušiel na Island a usídlil sa práve v tejto lokalite. Sága rozpráva zložitý príbeh plný bojov s nevlastnou rodinou a zlosti, ktorý Bárðara úplne pohltil. Nakoniec sa rozhodol odísť zo sveta ľudí a usídlil sa na blízkom ľadovci, kde sa z neho stal akýsi duch ochraňujúci blízke okolie. Miestni ľudia k nemu vzhliadali, uctievali ho a žiadali ho o pomoc v ťažkých časoch. Práve v Arnarstapi je postavená jeho socha, na mieste, kde začíname našu prechádzku. Bola vytvorená v roku 1985 sochárom Ragnarom Kjartanssonom. Jej hrubé tvary z nahromadených kameňov sú akoby zo starej legendy o troloch a dotvárajú obraz drsnej krajiny a blízkeho oceánu.

V blízkosti sochy sa nachádza pozorovateľňa prímorského vtáctva, ktorý sídli v blízkych útesoch. Nachádza sa tu veľké množstvo čajok a s trochou šťastia môžete zahliadnuť aj pre Island typické alky. Nám sa to však na tomto mieste nepodarilo. Tieto vtáky totiž lietajú aj niekoľko kilometrov na otvorené more loviť drobné rybky.

Turistický chodník, ktorý sa vlní popri útesoch je dobre udržiavaný a značený. Vedie cez rozmanitú krajinu zelene, kryštálových potokov, vodopádov a ostrých skál. Čajky tu jednoznačne dominujú a ich ostrý škrekot nás sprevádzal takmer celú cestu. Nádherné lávové polia pokryté machom a lišajníkmi dotvárali skutočné dokonalú atmosféru.https://www.youtube.com/embed/hO2nYM6pWFM

Chodník cez skaly sa končí v Hellnar, kde sopečná činnosť vytvorila zaujímavé bralá a jaskyne na pláži plnej obrovských okruhliakov. Ako odmenu sme si vychutnali kávičku a malý dezert v neďalekej kaviarničke blízko parkoviska.

Raudfeldsgjá

Zaujímavou zastávkou bola aj roklina Raudfeldsgjá, ktorá je pomenovaná taktiež po jednom aktérovi legendy o Bárðar Snæfellsáss. Konkrétne do tejto úžľabiny vraj Bárðar vrhol syna svojho nevlastného brata Raudfeldura ako pomstu zato, že ten vysadil jednu z jeho dcér na ľadovec a poslal ju na šíre more. Z prírodného hľadiska je roklina zaujímavá hlavne tým, že v spodnej časti preteká riečka, ktorá vytvorila tak úzky priestor, že dvaja ľudia sa tam takmer neobídu. Smerom nahor sa jej okraje postupne rozchádzajú, ale sú natoľko strmé, že sú len obrastené zeleným machom a obývané len vtákmi.https://www.youtube.com/embed/1dH87VSteqA

Hora Kirkjufell a vodopád Kirkjufellsfoss

Kirkjufell je azda najfotografovanejšia hora Islandu, ktorá má výrazne vytvarovaný vrchol a leží len kúsok od mesta Grundarfjörður. Hora Kirkjufell nesie názov pre podobnosť s kostolnou vežou, niekto horu prirovnal aj k čarodejníckemu klobúku či dokonca k naberanej zmrzline. So svojimi 463 metrami po celé storočia pôsobila ako orientačný bod pre námorníkov a cestujúcich. 

Neďaleko od Kirkjufell sa nachádza pokojný vodopád Kirkjufellsfoss, vynikajúci objekt pre fotografov. Napriek svojej malej výške je Kirkjufellsfoss zaujímavý hlavne tromi kaskádami a jemnému toku. Záber tohto vodopádu s ikonickou horou v pozadí je povinnou jazdou pre každého amatérskeho fotografa. Vedľa vodopádu je dostatok parkovacích miest a ešte k tomu zadarmo. 

Fanúšikovia seriálu Hra o tróny spoznajú Kirkjufell ako miesto natáčania (7.séria). Ak si neviete spomenúť, skúste vyhľadať. 😀

Polostrov Reykjanes

Reykjanes je polostrov na juhozápade Islandu, ktorý je pokrytý obrovskými lávovými poľami, je vulkanicky veľmi aktívny, vďaka čomu máva časté erupcie a zemetrasenia a má mimoriadnu geotermálnu aktivitu. Severná strana polostrova je posiata rybárskymi dedinami a mestami.

Polostrov Reykjanes vedie pozdĺž Stredoatlantickej pukliny, kde sa od seba oddeľujú euroázijská a severoamerická tektonická doska.

Počas nášho spoznávania tohto polostrova sme navštívili Selvogsviti, Strandarkirkja, Krýsuvik, Most medzi kontinetmi, modrú lagúnu.

Krýsuvík

Na tomto polostrove sme sa rozhodli navštíviť geotermálnu oblasť Krýsuvík. My sme navštívili Seltún Geothermal Area. Tá má upravené drevené chodníčky, po ktorých sa bezpečne poprechádzate a nezašpiníte od bahna. Táto oblasť je charakteristická horúcimi prameňmi, parnými otvormi, malými bazénikmi na bahno a viacfarebnými minerálnymi usadeninami, ktoré dodávajú pôde rôzne odtiene. Ak moc nefúka, zbadáte aj fumaroly. Zaparkujete na upravenom parkovisku aj s toaletami – obe sú zdarma.

Pôsobivý pohľad je aj na zelené kráterové jazero Grænavatn, ktoré sa odtiaľ nachádza asi 1500 metrov.

Kostol Strandarkirkja a maják Selvogsviti

Strandarkirkja  je starý kostol v dedinke Selvogur a je vzdialený od Krýsuviku asi 15 minút autom. Tento kostol bol útočiskom islandských námorníkov, kde sa modlili za prívetivejšie počasie. Stojí totiž blízko mora na skalnatom pobreží a morské vlny sú tam ohromujúce.

Maják Selvogsviti sme zahliadli už z cesty ako sme sa presúvali z Krýsuviku ku kostolu Strandarkirkja. Nedalo nám to neodbočiť a už sme brázdili krátku, no nie upravenú cestu priamo k majáku. Výhľady od majáka sú nádherné. 

Most medzi kontinentmi

Symbolický most medzi kontinentmi spája severoamerickú a euroázijskú tektonickú platňu. Táto tektonická zlomová línia vedie po celej dĺžke polostrova Reykjanes a pokračuje stredom celého Islandu. Severozápadná časť tak leží na severoamerickej tektonickej doske a juhovýchod zas na euroázijskej. Tie sa neustále od seba vzďaľujú v priemere 2cm za rok.

Najvýraznejšie oddelené tektonické platne nájdete v národnom parku Þingvellir, ktorý je na takzvanom Zlatom kruhu Islandu, ale o tom si prečítate až v ďalšej časti blogu.

Modrá lagúna

Azda neexistuje človek, ktorý by o Modrej lagúne na Islande nepočul, či nezhliadol úžasné video. Áno, tiež sme sa veľmi tešili. Lenže. To islandské počasie! Počas našej návštevy pršalo a fúkal silný vietor, takže ten skvelý zážitok, nebol až tak skvelý. A nezabudnite na to, že cena je pomerne vysoká. https://www.youtube.com/embed/rzU7Un92ooM

Modrá lagúna sú geotermálne kúpele, ktoré vznikli v roku 1976 z odpadových vôd neďalekej elektrárne Svartsengi. Po vyprodukovaní elektrickej energie je prebytočná voda, bohatá na minerály, plnená do kúpeľov Modrej lagúny. Samotná voda je nepriehľadná, mliečnobiela až bledomodrá, doplnená o stúpajúcu paru. 

Táto kúpeľná voda má pozoruhodné liečivé a regeneračné vlastnosti, pretože je bohatá na oxid kremičitý a síru. Tí, ktorí majú kožné problémy, by okamžite  mali pocítiť upokojujúci stav. Priamo v bazéne vám natrú na tvár kremičité bahno a môžte si túto masku vychutnať v teplej vode. Teplota je veľmi príjemná, v priemere dosahuje 37–39° C. Pokiaľ sa kúpete v lagúne, môžte si vychutnať pivko, vínko, koktaily a zdravé výrobky v bare. Modrá lagúna sa tiež môže pochváliť reštauráciou LAVA, kaviarňou Blue Café a procedúrami, ako sú masáže. Na mieste sú tiež sauny, parné miestnosti a malý vodopád.

Toto miesto určite stojí za to navštíviť – obzvlášť ak vám praje počasie.

Zájazdy na Island hľadajte podľa vašich kritérií na našom webe https://www.sirokodaleko.sk