Ukrajinský boršč

Ukrajinský boršč nám učaroval už dávnejšie a keď sme zistili, že v chladničke máme kapustu a cviklu, bolo rozhodnuté. 😂 Určite odporúčame spraviť plný „kotol“ pretože boršč si dá každý 😍

♨️ Doba prípravy: 3 hodiny

♨️ Suroviny:

  • 1 kg bravčového pleca
  • 1 kg hovädzieho predného s kosťou
  • 5 bobkových listov
  • 15 guličiek nového celého korenia
  • 15 guličiek čierneho celého korenia
  • 2 PL bravčovej masti
  • 100 g slaniny
  • 4 cibule
  • 4 mrkvy
  • 2 väčšie petržleny
  • 1/2 zeleru
  • 1/2 hlávky kapusty
  • 5 varených cviklí
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 1 konzerva krajaných paradajok
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 4 zemiaky
  • Citrón
  • Soľ
  • Korenie
  • Na podávanie: Kyslá smotana, Kôpor

♨️ Postup:

Mäso zalejeme studenou vodou, pridáme nove korenie, čierne celé korenie, bobkový list, soľ a privedieme varu. Znížime teplotu a postupne lyžicou pozbierame vzniknútú penu. Po hodine očistíme zeleninu, cibuľu a slaninu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky, zeler, zemiaky a cviklu na kocky, mrkvu, petržlen na kolieska a kapustu na rezančeky. V panvici rozpustíme bravčovú masť, pridáme slaninu, necháme dobre vypiecť a pridáme všetku zeleninu okrem zemiakov a cvikle a restujeme približne 10 minút. Zeleninu zaprášime paprikou, orestujeme a pridáme pretlak a krájané paradajky. Z hrnca vyberieme mäso, pridáme zeleninovú zmes, zemiaky a cviklu. Ochladnuté mäso nakrájame na kúsky a opäť vložíme do hrnca, varíme pokiaľ bude zelenina mäkká. Na záver dochutíme soľou, korením a citrónom. Podávame s čerstvým kôprom a kyslou smotanou.

Autori receptu: Ó jedlo mio