Ukrajinský boršč nám učaroval už dávnejšie a keď sme zistili, že v chladničke máme kapustu a cviklu, bolo rozhodnuté. Určite odporúčame spraviť plný „kotol“ pretože boršč si dá každý
Doba prípravy: 3 hodiny
Suroviny:
- 1 kg bravčového pleca
- 1 kg hovädzieho predného s kosťou
- 5 bobkových listov
- 15 guličiek nového celého korenia
- 15 guličiek čierneho celého korenia
- 2 PL bravčovej masti
- 100 g slaniny
- 4 cibule
- 4 mrkvy
- 2 väčšie petržleny
- 1/2 zeleru
- 1/2 hlávky kapusty
- 5 varených cviklí
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 konzerva krajaných paradajok
- 1 paradajkový pretlak
- 1 PL mletej sladkej papriky
- 4 zemiaky
- Citrón
- Soľ
- Korenie
- Na podávanie: Kyslá smotana, Kôpor
Postup:
Mäso zalejeme studenou vodou, pridáme nove korenie, čierne celé korenie, bobkový list, soľ a privedieme varu. Znížime teplotu a postupne lyžicou pozbierame vzniknútú penu. Po hodine očistíme zeleninu, cibuľu a slaninu nakrájame nadrobno, cesnak na plátky, zeler, zemiaky a cviklu na kocky, mrkvu, petržlen na kolieska a kapustu na rezančeky. V panvici rozpustíme bravčovú masť, pridáme slaninu, necháme dobre vypiecť a pridáme všetku zeleninu okrem zemiakov a cvikle a restujeme približne 10 minút. Zeleninu zaprášime paprikou, orestujeme a pridáme pretlak a krájané paradajky. Z hrnca vyberieme mäso, pridáme zeleninovú zmes, zemiaky a cviklu. Ochladnuté mäso nakrájame na kúsky a opäť vložíme do hrnca, varíme pokiaľ bude zelenina mäkká. Na záver dochutíme soľou, korením a citrónom. Podávame s čerstvým kôprom a kyslou smotanou.
Autori receptu: Ó jedlo mio