A wolf in a forest covered in the snow under the sunlight with a blurry background

Zachráňme vlky!

Pomôžme im dostať sa na zoznam našich chránených živočíchov.

Lesoochranárske združenie VLK netreba extra predstavovať. Vďaka jeho iniciatíve  a úsiliu sa podarilo zachrániť nemalé úseky vzácnych lesov, zabrániť drastickej výstavbe chát v rezervácii Morské oko a na Vihorlate, zastaviť Biomasaker a presadiť viaceré pozitívne zmeny zákona o ochrane prírody.

Vďaka podpory bežných ľudí, ktorým naša príroda nie je ľahostajná sa pomocou zbierok a petícií podarili dosiahnuť spomínané zmeny v prospech našej prírody.

Tentokrát ide o záchranu vlkov, ktorých lov sa, po niekoľkých rokoch relatívneho pokoja, prudko zvyšuje.

Len tento rok odsúdili na smrť, bez akejkoľvek argumentačnej odbornej podpory, 50 vlkov. Ostali nevypočuté argumenty, že škodám na hospodárskych zvieratách (desiatky tisíc € ročne) sa dá jednoducho zabrániť preventívnymi opatreniami (predovšetkým strážnymi psami), že vlk pomáha eliminovať klasický i africký mor ošípaných, že vlk pomáha znižovať stavy premnoženej raticovej zveri, ktorá spôsobuje mimoriadne škody (milióny € ročne) na poľnohospodárskych aj lesných kultúrach.

Aj vy môžete pomôcť zastaviť tento zbytočný masaker vlkov.

Dá sa to dosiahnuť jednoducho – celoročnou ochranou vlka. Tú je možné dosiahnuť jedine tým, že bude zaradený medzi chránené živočíchy v pripravovanej vyhláške ministerstva životného prostredia.

Podporiť túto snahu môžete svojim podpisom pod hromadnú pripomienku lesoochranárskeho združenia VLK tu:
Hromadná pripomienka LZ VLK k návrhu vyhlášky MŽP SR, ktorou sa vykonáva zákon č. 543/2002 Z. z. o ochrane prírody a krajiny v znení neskorších predpisov — Ekoforum.sk

Identifikačné karty doteraz zastrelených vlkov si môžete pozrieť tu:
Hlásenky o usmrtených vlkoch v sezóne 2020/2021 – Vlci (wolf.sk)


Pomôžme spoločne našim lesom, slovenskej prírode a bezbranným vlkom.