Predstavenie Vedľajšie účinky s titulkami pre nepočujúcich

Každý mesiac plánuje Mestské divadlo Žilina v spolupráci s Asociáciou Nepočujúcich Slovenska a organizačnou jednotkou KC ANEPS Žilina jedno predstavenie s tlmočením a titulkami pre nepočujúcich. V decembri to bude predstavenie inscenácie hry Lucy Prebble Vedľajšie účinky v réžii Michaela Vyskočániho, ktoré sa uskutoční v piatok 11. decembra o 19:00 vo Veľkej sále.

Provokatívna súčasná hra Vedľajšie účinky, ktorá sa hrá v Mestskom divadle Žilina od novembra 2018, hovorí o ambíciách a etike medicíny, o hraniciach medzi realitou a vedľajšími účinkami antidepresív. V istej nemocnici prebieha pokus s niekoľkými dobrovoľníkmi trpiacimi depresiami. Dej sa točí okolo bohémskeho Tristana a neistej Connie. Čím dlhšie sú v nemocnici a čím väčšie dávky antidepresív dostávajú, tým viac sa k sebe navzájom priťahujú a podnikajú spontánne akcie, z ktorých nie sú vedúci experimentu nadšení. Otázkou však zostáva, aké percento ich lásky je naozajstné a ako veľmi je ich správanie ovplyvnené liekmi, ktoré na nich testujú. V druhej rovine príbehu figurujú autor lieku a dozerajúca doktorka. Ich vzťah pramení zo spoločnej minulosti. Pre všetkých sa dianie v nemocnici stáva väčšou realitou, než akým je pre nich život za jej stenami. Režisér Michael Vyskočáni vytvoril osobitú atmosféru priestoru pomerne jednoduchými scénickými prostriedkami.

Vedľajšie účinky hrá Mestské divadlo Žilina v piatok 11. decembra pre všetkých, ktorí majú problémy so sluchom, a ktorí by si inak zážitok z divadelného predstavenia nedokázali plnohodnotne vychutnať.

Dĺžka predstavenia: 135 minút s prestávkou.

OSOBY A OBSADENIE

Jamesová:Ivana Kubáčková
Toby:Ján Dobrík
Connie:Ada Juhásová
Tristan:Dávid Uzsák

REALIZAČNÝ TÍM

Preklad:Martin Ondriska
Dramaturgia:Lenka Garajová
Scéna:Zuzana Hudáková
Kostýmy:Ľudmila Bubánová
Videoart:plutoon

Zdroj: TS Mestské divadlo Žilina