Farbou roka 2021 je „farebné manželstvo“!

Aj tento rok spoločnosť PANTONE vyhlásila farbu pre budúci rok. Tentokrát ide naozaj o nečakanú novinku. Farbou roka je totiž „farebné manželstvo“ vyjadrujúce posolstvo sily a nádeje, ktoré je trvalé aj povznášajúce. Ide o kombináciu a prepojenie farebných odtieňov – PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating.

Dve nezávislé farby, ktoré zdôrazňujú, ako sa rôzne prvky vzájomne podporujú, najlepšie vyjadrujú náladu pre Pantone Color of the Year 2021. Praktické a pevné, ale zároveň hrejivé a optimistické je spojenie PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating.


„Spojenie trvalej Ultimate grey so žiarivým žltým osvetlením vyjadruje posolstvo pozitivity podporované statočnosťou. Praktické a pevné, ale zároveň hrejivé a optimistické, toto je kombinácia farieb, ktorá nám dáva odolnosť a nádej. musíme sa cítiť povzbudení a povznesení, to je pre ľudského ducha nevyhnutné.“

Leatrice Eiseman,
výkonná riaditeľka inštitútu farieb pantone


Je to príbeh farieb, ktorý zapuzdruje hlbšie pocity premýšľavosti s prísľubom niečoho slnečného a priateľského. 

Správa o šťastí podporená odvahou to je kombinácia farieb PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 Illuminating.  PANTONE 13-0647 Illuminating demonštruje silu a odvahu, PANTONE 13-0647 Illuminating je túžobná a dáva nám nádej a pocit, že sa všetko vyjasní.

Keď ľudia hľadajú spôsoby, ako sa posilniť energiou, jasnosťou a nádejou na prekonanie pretrvávajúcej neistoty, uspokojivé a povzbudzujúce odtiene uspokoja túto snahu. PANTONE 13-0647 Illuminating je jasná, vitálna a veselá šumivá žltá farba. Je to hrejivý žltý odtieň preniknutý slnečnou energiou. PANTONE 17-5104 Ultimate Grey je naopak symbolom pevných a spoľahlivých prvkov, ktoré sú večné a poskytujú pevný základ. Farby kamienkov na pláži a prírodných prvkov, ktorých zvetraný vzhľad zdôrazňuje schopnosť obstáť v skúške času. Farba Ultimate Grey ticho zaisťuje a podporuje pocity vyrovnanosti, stálosti a odolnosti.

Párovanie PANTONE 17-5104 Ultimate Grey + PANTONE 13-0647 povzbudzuje ducha a zdôrazňuje našu vrodenú potrebu byť videný, viditeľný a rozpoznaný. Kombinácia farieb, ktorých väzby na vizuál, inovácie, intuíciu, skúsenosti a rešpektovanie múdrosti, inšpirujú k regenerácii a posúvajú nás vpred smerom k novým spôsobom myslenia a konceptov.

O PANTONE FARBE ROKA

Už viac ako 20 rokov ovplyvňuje Pantone’s Color of the Year vývoj produktov a rozhodovanie o nákupe vo viacerých odvetviach vrátane módy, bytového vybavenia a priemyselného dizajnu, ako aj obalov výrobkov a grafického dizajnu.

Proces výberu farby Pantone Color of the Year vyžaduje dôkladné zváženie a analýzu trendov. Aby sa každý rok dostali k výberu, odborníci na farby Pantone z Pantone Color Institute prehlbujú svet a hľadajú nové farebné vplyvy. Môže to zahŕňať zábavný priemysel a produkčné filmy, cestovateľské umelecké zbierky a nových umelcov, módu, všetky oblasti dizajnu, populárne turistické destinácie, ako aj nový životný štýl, štýly hry a sociálno-ekonomické podmienky. Vplyvy môžu pochádzať aj z nových technológií, materiálov, textúr a efektov ovplyvňujúcich farbu, relevantných platforiem sociálnych médií a dokonca aj z nadchádzajúcich športových udalostí, ktoré upútajú celosvetovú pozornosť.

O PANTONE COLOR INSTITUTE ™

Pantone Color Institute je obchodná jednotka v spoločnosti Pantone. Vyberá farbu Pantone roka, predpovedá globálne farebné trendy a radí spoločnostiam v oblasti farieb pre vizuálnu identitu produktu a značky. Prostredníctvom sezónnych predpovedí trendov, psychológie farieb a farebného poradenstva spolupracuje Pantone Color Institute s globálnymi značkami, aby efektívne využili silu, psychológiu a emócie farieb vo svojej dizajnérskej stratégii.

Foto: Freepik.com