Upečte si trojkráľový kráľovský koláč.

Traja koledníci s korunkou na hlave sú u nás už viacmenej zriedkavý jav. Aj keď to bola jedna z našich pekných a obľúbených tradícií patriacich k vianočnému obdobiu, dnes a už s ňou sotva stretnete. Sviatok troch kráľov ostal v našich kalendároch viacmenej ako kresťanský sviatok a deň voľna. Vo Francúzsku je to ešte aj dnes jeden s populárnych sviatkov, ktorý sa oslavuje dokonca aj špeciálnym koláčom s milým príbehom.

La gallete des rois je doslova kráľovský koláč. Úžasná pochúťka, ktorú začiatkom januára nájdete vo Francúzsku úplne všade. Chutný koláč s mandľovou plnkou v sebe navyše ukrýva aj prekvapenie! Zapeká sa doň totiž malá porcelánová figúrka a kto ju nájde, ten sa stáva kráľom alebo kráľovnou. Šťastlivec si môže si na hlavu nasadiť (väčšinou) papierovú korunu, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou tohto koláča.

Ak ste na la galette des rois dostali chuť, máme pre vás recept!

Potrebujeme:

2 ks lístkového cesta
2 celé vajíčka + 1 žĺtko na potretie
130 g mandle
130 g cukru
130 g masla
Vanilka
Trošku rumu/nemusí byť
Štipka soli
1 Porcelánová figúrka
1 papierová koruna

Postup:

1. Ako prvú si pripravíme plnku. Mandle nasekáme alebo rozmelieme na čo najjemnejší prášok. Následne ich zmiešame s maslom, cukrom, 2 vajíčkami, vanilkou, štipkou soli a troškou rumu podľa chuti. Plnku necháme chvíľku postáť a zatiaľ si pripravíme cesto.

2. Lístkové cesto rozvaľkáme na dva pláty jeden väčší spodný a jeden menší vrchný. Väčšinou sa koláč pečie v kruhovej forme, ale pokojne si môžete pripraviť aj štvorcový či obdĺžnikový tvar.

3. Na spodný plát nanesieme plnku približne 2 cm od kraja po celej ploche a nezabudneme vložiť malú porcelánovú figúrku. Prikryjeme vrchným plátom. Kraje zahneme a zatlačíme tak, aby nám plnka nevytiekla.

4. Do vrchnej časti urobíme pár drobných dierok, na cesto naznačíme nožom mriežku, alebo pásiky a potrieme žĺtkom.

5. Koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri 200° približne 30 minút. Rúru prvých 20 minút neotvárajte!

Hotový kráľovský koláč necháme vychladnúť a následne ho krájame na taký počet kúskov koľkých adeptov na kráľovskú korunu máme. 🙂 Podľa tradície sa krájalo o jeden kúsok navyše, aby sa ušlo aj pre chudobného pocestného.

Koláč je veľmi rýchly a jednoduchý na prípravu. Jeho lahodnú chuť si určite zamilujete a možno ho aj vy zaradíte medzi svoje obľúbené novoročné tradície.