Čo ešte neviete o Nordic Walking?

Nordic walking nie je len módny výstrelok. Túto športovú techniku začali využívať profesionálni športovci už v 70-tych rokoch minulého storočia ako letnú prípravu bežkárov.  Keď sa naučíte správnu techniku, získate niekoľko zaujímavých benefitov oproti bežnej rýchlej chôdzi:

  • Pri Nordic Walking spálite o 15 až 40% viac kalórií ako pri bežnej rýchlej chôdzi! Pričom nemusíte ísť rýchlejšie ako pri bežnej turistickej vychádzke a nezaťažujete kolenné kĺby tak ako pri behu alebo joggingu.
  • Ak kráčate správnou technikou, aktívne zapojíte množstvo svalov z hornej polovice tela (ramená, prsné svaly, bicepsy, tricepsy, chrbtové aj brušné svalstvo…). Pre porovnanie, pri bežnej chôdzi zapojíte 70% svalov, pri Nordic Walking až 90% svalov.
  • Pri zapojení hornej polovice tela do chôdze sa tepová frekvencia zvyšuje priemerne o 8 až 20%, čím sa posilňuje vaša kondícia a výdrž.
  • Dámy isto poteší, že Nordic Walking na rozdiel od bežnej chôdze aktívne zapája do pohybu aj sedacie svaly a zadné stehná. S minimálnou námahou tak formujete váš zadoček a stehná.
  • Paličky zvyšujú bezpečnosť pri pohybe strmým terénom a pomáhajú znižovať záťaž kĺbov u ľudí s nadváhou a ochoreniami pohybového ústrojenstva.
  • Nordic Walking priaznivo vplýva aj na svalstvo panvového dna a mierne tonizuje brušné svalstvo. Je ideálnym športom pre získanie pôvodnej kondície po pôrode!

Správna technika je dôležitá!

Vedeli ste, že existuje Slovenská Asociáciácia Nordic Walking? A že majú výborné inštruktážne videá online dostupné zdarma? Poradia Vám ako správne kráčať, ale aj ako si vybrať a nastaviť palice a iné… Začať môžete napríkad tu:

Alebo tu:

Ak by ste chceli radšej kurz naživo, dobrou správou je, že ich robia aj v Žiline! Kalendár kurzov nájdete na stránkach www.snwa.sk.

Benefity aj pre deti, napríklad pri poruchách učenia!

Pri Nordic Walking deti zapájajú až 90% svalov tela. Tento šport podporuje správnu koordináciu pravej a ľavej strany tela, podporuje prepájanie pravej a ľavej mozgovej hemisféry. Nordic Walking u detí má aj terapeutický účinok – využíva sa pri odstraňovaní porúch učenia ale aj pri náročnejších poruchách a stavoch (ADHD, ADD, epilepsia, detská mozgová obrna a pod.)

Podpora imunity v zimnom období

V súčasnosti je ešte vhodnejšie pracovať na svojej imunite a kondícii ako predtým. Mnohí trávime podstatne viac času doma a našou najčastejšou činnosťou je práve sedenie. To sa podpisuje nielen na našej váhe, kondícii, imunite, ale aj nálade. Dokonca má vplyv aj na myslenie a rozhodovanie. Už niekoľko minútový pohyb však dokáže pomôcť, nehovoriac o tom ak je systematický, pravidelný a na čerstvom vzduchu.

Nie pre každého je jednoduché sa len tak vybrať von. Väčšina si hľadá nejakú tú zámienku alebo spoločnosť. Niektorí to vyriešia psíkom, iní individuálnym športom a ďalší nordic walkingovými palicami. Pretože s nimi, je zrazu aj obyčajná chôdza šport. Nie je to šport ledajaký. Ide o ohromne prospešnú aktivitu, ktorá dokáže v pomerne krátkom čase zázraky.

Ideálny šport v rekonvalescencii, pri obezite a pre seniorov

Dynamický spôsob chôdze s palicami zapája celé telo jednoduchým a prirodzeným spôsobom. Chôdza ako taká nie je náročná ako napríklad beh. Napriek tomu je mimoriadne efektívna. Posilňuje svalový aj kostrový systém, zlepšuje funkciu srdca, pľúc aj mozgu. Podporuje lepšie okysličenie organizmu aj látkovú výmenu. Samozrejme ako pri každom športe sa do tela uvoľňujú aj hormóny zodpovedné za dobrú náladu. Pri pravidelnej chôdzi sami zakrátko zbadáte zlepšenie kondície, čo sa prejaví na dýchaní, chuti do jedla, spevnení postavy a väčšinou aj na pridávaní si kilometrov. Pohyb na čerstvom vzduchu patrí aj k základu pre zdravie a dobrú imunitu. Ak sa mu raz začnete venovať, určite len tak neprestanete!

Cenovo dostupný šport do každého počasia

Je to aktivita skutočne pre každého a za každého počasia. Nepotrebujete žiadne špeciálne vybavenie, ani terén. Obujete si pohodlné topánky, vezmete paličky a ste pripravení! Paličky odľahčujú kĺby a zároveň zapájajú hornú časť tela. Je to aktivita vhodná aj pre ľudí s nadváhou, či problémami s chrbticou. Tempo, trasu aj vzdialenosť si určujete sami podľa chuti a nálady. Ideálna doba šliapania je však aspoň 30 minút, najlepšie viac krát týždenne. V našom regióne o dobré trasy rozhodne nie je núdza – mestské parky, lesopark, okolie Váhu, Kysuce či Rajčianky ponúka širokú škálu možností kam sa s paličkami vybrať.

Tak čo? Presvedčili sme vás? Stačí si už zaobstarať len palice. Nastaviť si ich na ideálnu dĺžku. Odporúča sa vynásobiť svoju výšku koeficientom 0,68. Teda ak meriate 180 cm x 0,68  ideálna dĺžka vašich paličiek bude cca 122 cm. Potom už stačí len si zvoliť svoje tempo a vyraziť na cestu. Nezabudnite správne dýchať a striedať ruky s nohami, vždy opačným systémom pravá ruka – ľavá noha. Prajeme vám veľa úspešných krokov!

A ešte pridávame 2 odkazy na testy palíc:

https://www.equiplo.sk/trekingove-palice/

https://www.spotrebitelskytest.sk/trekingove-palice