Doba prípravy: 1,5 hodiny
Suroviny na 6 ks
Odpaľované cesto:
- 44 g hl. múky
- 40 g vody
- 40 g mlieka
- 36 g masla
- 1 g soli
- 1 g cukru
- 80 g vajíčok
Cracker:
- 33 g hl. múky
- 10 g rozmixovaných pistácií
- 36 g mäkkého masla
- 45 g trstinového cukru
Žĺtkový krém:
- 35 g žĺtok
- 155 g plnotučné mlieko
- 25 g práškového cukru
- 22 g kukuričného škrobu
- 15 g masla
Pralinka
- 145 g ošúpaných nesolených pistácií
- 75 g trstinového cukru
- 3 g soli
Pistáciový krém
- 245 g žĺtkového krému
- 160 pralinky
- 70 g mäkkého masla
Postup
Odpaľované cesto:
Vodu, mlieko, maslo, cukor a soľ necháme zovrieť v hrnci, pridáme múku a poriadne vymiešame, vrátime na oheň a odparujeme tekutinu z cesta asi 30 sekúnd. Cesto necháme vychladnúť a po častiach pridávame rozšľahané vajíčka a vymiešame na hladké cesto, ktoré dáme do silikónovej formy s polkruhmi s priemerom 4 cm a vložíme do mrazničky aspoň na 2 hodiny.
Cracker:
Všetky suroviny poriadne vymiešame na kompaktnú hmotu, ktorú vložíme medzi 2 papiere na pečenie a vyvaľkáme na 2 mm. Vložíme do mrazničky na 15 minút, vyberieme a okrúhlym vykrajovačom s priemerom 5 cm vykrojíme kolieska, na každé cesto jeden a opäť vložíme do mrazničky.
Žĺtkový krém:
V miske vymiešame žĺtka s cukrom na jemnú penu, pridáme kukuričný škrob a zamiešame. V hrnci zohrejeme mlieko, ktoré po častiach pridávame do žĺtkovej zmesi a stále miešame, nakoniec celú zmes vrátime do hrnca a na najvyššom ohni varíme až pokiaľ nezhustne asi 1 minútu. Krém odstavíme, zamiešame maslo a necháme vychladnúť.
Pralinka:
Pistácie pečieme v rúre 15 minút na 160 C. V malom hrnci rozpustíme v 1 dl vody cukor a necháme zovrieť, následne varíme na malom ohni až kym nevznikne svetlý karamel, ktorý vylejeme na pečiaci papier a necháme vychladnúť. Pistácie a karamel mixujeme až kým nezískame hladký krém.
Pistáciový krém:
Zmiešame časť pralinky so žĺtkovým krémom a mäkkým maslom a vymiešame hladký krém. Rúru rozohrejeme na 250 C, odpaľované cesto vložíme na papier, na každý kus cesta položíme koliesko crackera a vložíme do rúry, ktorú vypneme na 10 minút. Rúru zapneme na 160 C a veterníky pečieme 30 minút. Hotové veterníky necháme vychladnúť, 1 cm od vrchu odrežeme, na spodok veterníka dáme pistáciový krém potom do stredu pralinku a opäť krém asi 1,5-2 cm nad povrch veterníka a položíme „čiapočku“. Ozdobíme pistáciami a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút.
Zdroj: Ó jedlo mio