Pistáciový veterník s pralinkou

♨️ Doba prípravy: 1,5 hodiny

♨️ Suroviny na 6 ks 🥧

Odpaľované cesto:

  • 44 g hl. múky
  • 40 g vody
  • 40 g mlieka
  • 36 g masla
  • 1 g soli
  • 1 g cukru
  • 80 g vajíčok

🥧 Cracker:

  • 33 g hl. múky
  • 10 g rozmixovaných pistácií
  • 36 g mäkkého masla
  • 45 g trstinového cukru

🥧 Žĺtkový krém:

  • 35 g žĺtok
  • 155 g plnotučné mlieko
  • 25 g práškového cukru
  • 22 g kukuričného škrobu
  • 15 g masla

🥧 Pralinka

  • 145 g ošúpaných nesolených pistácií
  • 75 g trstinového cukru
  • 3 g soli

🥧 Pistáciový krém

  • 245 g žĺtkového krému
  • 160 pralinky
  • 70 g mäkkého masla

♨️ Postup

🥧 Odpaľované cesto:
Vodu, mlieko, maslo, cukor a soľ necháme zovrieť v hrnci, pridáme múku a poriadne vymiešame, vrátime na oheň a odparujeme tekutinu z cesta asi 30 sekúnd. Cesto necháme vychladnúť a po častiach pridávame rozšľahané vajíčka a vymiešame na hladké cesto, ktoré dáme do silikónovej formy s polkruhmi s priemerom 4 cm a vložíme do mrazničky aspoň na 2 hodiny.
🥧 Cracker:
Všetky suroviny poriadne vymiešame na kompaktnú hmotu, ktorú vložíme medzi 2 papiere na pečenie a vyvaľkáme na 2 mm. Vložíme do mrazničky na 15 minút, vyberieme a okrúhlym vykrajovačom s priemerom 5 cm vykrojíme kolieska, na každé cesto jeden a opäť vložíme do mrazničky.
🥧 Žĺtkový krém:
V miske vymiešame žĺtka s cukrom na jemnú penu, pridáme kukuričný škrob a zamiešame. V hrnci zohrejeme mlieko, ktoré po častiach pridávame do žĺtkovej zmesi a stále miešame, nakoniec celú zmes vrátime do hrnca a na najvyššom ohni varíme až pokiaľ nezhustne asi 1 minútu. Krém odstavíme, zamiešame maslo a necháme vychladnúť.
🥧 Pralinka:
Pistácie pečieme v rúre 15 minút na 160 C. V malom hrnci rozpustíme v 1 dl vody cukor a necháme zovrieť, následne varíme na malom ohni až kym nevznikne svetlý karamel, ktorý vylejeme na pečiaci papier a necháme vychladnúť. Pistácie a karamel mixujeme až kým nezískame hladký krém.
🥧 Pistáciový krém:
Zmiešame časť pralinky so žĺtkovým krémom a mäkkým maslom a vymiešame hladký krém. ♨️ Rúru rozohrejeme na 250 C, odpaľované cesto vložíme na papier, na každý kus cesta položíme koliesko crackera a vložíme do rúry, ktorú vypneme na 10 minút. Rúru zapneme na 160 C a veterníky pečieme 30 minút. Hotové veterníky necháme vychladnúť, 1 cm od vrchu odrežeme, na spodok veterníka dáme pistáciový krém potom do stredu pralinku a opäť krém asi 1,5-2 cm nad povrch veterníka a položíme „čiapočku“. Ozdobíme pistáciami a vložíme do chladničky stuhnúť aspoň na 30 minút.

Zdroj: Ó jedlo mio