Čo robiť s deťmi vonku, keď nie je extra pekne?

Poznáte to, keď je krásne počasie nápadov je veľa, človek nevie čo skôr. Čo však robiť s deťmi, keď je škaredo?

S malými je to jednoduché. Tie sa štandardne tešia do akéhokoľvek počasia s výnimkou vetra. Stačí dobré vode odolné oblečenie a obrniť sa trpezlivosťou. Pretože najväčšia zábava sú samozrejme kaluže, blato a podobné záležitosti. Malé deti milujú aj dáždniky, takže nie je problém s nimi vyraziť von aj za daždivého počasia či sneženia.

S väčšími to už niekedy býva ťažšie. Preto je vždy dobré mať po ruke správnu motiváciu či výzvu. Jednou z nich môže byť napríklad geokešing. Je to úžasná zábava, ktorá spočíva v hľadaní skrytého objektu – kešky podľa GPS súradníc. Deti milujú hľadanie, hry na schovávačku a objavovanie. Toto všetko geokešing v sebe obsahuje. Hra môže byť spojená aj s ďalšími úlohami a často sa dostanete na miesta, ktoré ste predtým vôbec nepoznali. Chcete vedieť ako na to? Na úvodnej stránke www.geocaching.com nájdete všetky potrebné informácie. Stačí si len založiť bezplatné konto a začať hľadať!

Rovnako obľúbenou aktivitou u detí je aj návšteva knihobúdok. Môžete doma trošku prevetrať svoju knižnicu a sem tam do nich aj niečo doplniť. Budete  veľmi milo prekvapení, aké poklady sa v nich často nájdu. V Žiline nájdete knihobúdky napríklad v Lesoparku, Bôrickom či Budatínskom parku. V Bánovej pri kostole, v Závodí pri detskom ihrisku, v sade na Studničkách, v areáli žilinskej nemocnice aj univerzity, na Bulvári, Hájiku, Vlčincoch či pri Vodnom diele Žilina.

Za lepšieho počasia sú skvelou voľbou aktivity ako napríklad spoznávanie stôp, vtáčikov, stromov či rastlín. Deti majú veľmi dobrú pamäť a rýchlo sa učia zaujímavé veci, ktoré ich bavia. Budete prekvapení ako rýchlo dokážu rozoznať stopy zvierat, spev vtáčikov alebo listy stromov. Ak budete mať šťastie v prírode sa s nejakým zvieratkom určite aj stretnete.

Samozrejme nemôžeme zabudnúť na turistiku. V okolí každého mesta je množstvo zaujímavých trás, náučných chodníkov či vyhliadok. Práve tieto sú úžasnou príležitosťou na trávenie času v prírode.

Budujte si s deťmi návyk tráviť čo najviac času vonku. Spoločný čas na čerstvom vzduchu vám prinesie viac než len zlepšenie nálady, imunity a kondície!