Smiling couple buying new furniture for their home

Plánujete sťahovanie?

Akokoľvek jednoducho to vyzerá, vždy je to nakoniec celkom fuška. Preto najlepšie, čo môžete pred sťahovaním urobiť, je to, že sa naň dôkladne pripravíte.

Aby ste predišli zbytočným stresom a komplikáciám je ideálne všetko si vopred naplánovať a zorganizovať. Nezáleží na tom, či ide o sťahovanie sa do iného mesta, regiónu alebo idete len o ulicu vedľa. Každé sťahovanie si vyžaduje prípravu, aby ste prežili sťahovací deň čo najpohodovejšie. 

1. Určite si dátum

Vyberte si deň, ktorý bude vyhovovať všetkým zúčastneným. Vám, tým ktorí vám pomôžu s deťmi, či domácimi miláčikmi a samozrejme tým, ktorí budú priamo sťahovacej akcie zúčastnení. Ideálne je vždy zobrať si deň voľna, aj pokiaľ sa rozhodnete pre sťahovaciu firmu. Ak padne voľba na piatok, či deň pred štátnym sviatkom, budete mať viac času na vyloženie krabíc a udomácnenie. Dokonca ja sťahovacia služba často býva lacnejšia ako cez víkend. 

2. Čím viac ľudí, tým rýchlejšie a bezproblémovejšie

Aj keď sa vám môže zdať, že sa sťahujete len z malého bytu a až toľko vecí nemáte, budete zaskočení aká je sťahovanie takmer vždy veľká akcia. Zabezpečte si pomocníkov. Ideálne je na sťahovanie 2 – 3 izbového bytu aspoň 6 ľudí a šofér. Ak si zoženiete pomocníkov 8, neoľutujete. Najlepšie je, keď máte akciu rozdelenú na šoféra, ktorý je stále v aute a tých čo – podávajú, nosia a nakladajú do auta, vykladajú, vynášajú do nového bytu a tam to ešte niekto umiestňuje.

3. Optimalizujte priestor a trieďte

Sťahovanie je jedinečná príležitosť na to, aby ste si urobili dôsledné vytriedenie nepotrebných vecí a spravili si ozajstný poriadok. Nenahádžte do krabíc všetko s tým, že však potom nepotrebné veci vytriedite. Ak sa presťahujte už s vytriedenými vecami, ušetríte si veľa času, energie a urobíte si aj priestor na nové pekné kusy, ktoré oživia váš nový príbytok.

4. Označte si krabice

Najlepšie sa sťahujú krabice s úchytom. Na balenie myslite už v predstihu a zbaľte sa systematicky – po miestnostiach. Zakaždým keď zaplníte kartón, nezabudnite naň napísať čo obsahuje (oblečenie, riad, knihy, hračky,…) a tiež miestnosť v byte, do ktorej veci patria. Navyše si pripravte aj jednu špeciálnu krabicu, ktorú budete mať po ruke so všetkým dôležitým, čo budete potrebovať hneď po presťahovaní. Aby ste kvôli pyžamám, hygienickým potrebám a nabíjačkám nemuseli otvárať všetky krabice.

5. Dávajte si pozor

Buďte opatrní a dávajte pozor. Sťahovanie aj zhon okolo je príležitosť pre zlodejov aj nepozornosť. Aby pre vás sťahovanie bolo bezproblémovou záležitosťou, pri ktorej sa nestratia žiadne cennosti je ideálne dávať si pozor počas celého procesu, nenechávať veci osamote v otvorenom aute či pred budovou alebo výťahom.