Vyrobte si zo starej platne misku alebo skvelé nástenné hodiny!

Škaredé počasie často prevetrá našu kreativitu. Ak ste náhodou doma objavili staré platne a neviete čo s nimi, máme pre vás zopár typov! V prvom rade si však overte, že nejde o vzácne zberateľské kúsky, aby ste neskôr neľutovali a nebolo vám pri pohľade na nové bytové doplnky ťažko pri srdci:).

Hodiny zo starej platne

Jednoduchým a efektným doplnkom každého interiéru sú nástenné hodiny. Ručne vyrobeným originálom sa môže popýšiť len málokto. Ak máte doma starú platňu, vyrobiť si hodiny pre vás bude hračka. Stačí ak si zoženiete strojček s ručičkami, namontujete si ho cez dierku platne do stredu a pripevníte háčik na zavesenie. Výroba hodín je taká nenáročná, že sa možno stanú vaším obľúbeným vlastnoručne zhotoveným darčekom pre vašich blízkych.

Miska z platne

Ľahko zhotoviteľný dizajnový doplnok je miska aj z platne. Postačí vám teplovzdušná rúra, plech, rukavice, hrniec alebo sklenená miska, vinylová platňa a troška trpezlivosti.

Vyberiete si hrniec alebo misku s takým priemerom, aký by mala mať vaša nová dizajnová miska z platne. To bude podkladová báza. Dajte si pozor, aby bolo vhodné ich na chvíľku umiestniť do horúcej rúry. Rúru si rozohrejte na 100 stupňov. Na plech uložte podkladovú bázu a na ňu položte vinylovú platňu. Vycentrujte na stred a vložte do rozohriatej rúry. Už po krátkej chvíli uvidíte ako sa platňa začne nahrievať a obaľovať podklad. Po desiatich minútach vytiahnite plech z rúry a dotvarujte misku podľa vkusu – samozrejme v rukaviciach.  Chvíľku po vytiahnutí z rúry je vinyl dobre tvarovateľný, preto je možné z misky urobiť aj rôzne zaujímavé tvary. Môžete tak zvlniť, pretiahnuť, pozakladať okraje alebo ho nechať len tak jednoducho obopnúť podkladovú bázu. Nezabudnite pracovať rýchlo, pretože vinyl rýchlo tuhne, a v rukaviciach, aby ste predišli popáleniu.

Vinyl je veľmi estetický, odolný a trvácny materiál, preto nápadov na jeho využitie je naozaj veľa.

Popustite uzdu svojej fantázii a budete prekvapení ako dobre môžu vyzerať, zarážky na knihy, prestieranie či malá polička z platní.