Indický dhal

z červenej a zelenej šošovice s batátmi🍠

Corona necorona, my cestujeme často aspoň na tanieri 😀🗺 Chýbajú nám chute z celého sveta a tak si niekedy vyberieme miesto na mape a podľa toho navaríme💙 Ktoré jedlo máte najradšej z vašich ciest po svete?✈️

♨️ Doba prípravy: 1 hodina

♨️ Počet porcií: 6

♨️ Suroviny:

  • 150 g červená šošovica
  • 150 g zelená šošovica
  • 2 batáty
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • zázvor
  • 2 stonky citrónovej trávy
  • 1 konzerva krájaných paradajok
  • 1 konzerva kokosového mlieka
  • 3 ks bobkový list
  • 5ks klinčeky
  • 1 ČL koriander semiačka
  • 1 ČL kurkuma
  • 1 ČL zmes korenia tandoori masala
  • 1 ČL rímska rasca
  • 1 chilli paprička habanero
  • soľ
  • korenie
  • 1 PL rastlinného oleja

Na podávanie:

  • čerstvý koriander
  • limetka
  • habanero chilli
  • čierna rasca
  • jasmínová ryža alebo chlieb naan

♨️Postup: Zelenú šošovicu namočíme najlepšie cez noc. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zázvor, citrónovú šťavu, ktorú pobúchame opakom noža a na plátky nakrájaný cesnak. Restujeme cca 2 minúty a pridáme bobkový list, rímsku rascu, klinčeky, v mažiari podrvené semiačka koriandra a chilli papričku, kurkumu, soľ, korenie a tandoori masala. Restujeme približne minútu na miernom ohni a pridáme konzervu paradajok, privedieme k varu a pridáme v studenej vode premyté obe šošovice, podlejeme, privedieme k varu a za občasného miešania varíme približne 15 minút. Po 5 minútach pridáme nakrájané batáty. Na záver pridáme kokosové mlieko, povaríme minútu a odstavíme. Dhal dochutíme podľa potreby soľou, korením a limetkou. Podávame s čerstvo nasekaným koriandrom, habanerom, posypané čiernou rascou.

Ďakujeme za recept gurmánom z Ó jedlo mio