z červenej a zelenej šošovice s batátmi
Corona necorona, my cestujeme často aspoň na tanieri Chýbajú nám chute z celého sveta a tak si niekedy vyberieme miesto na mape a podľa toho navaríme Ktoré jedlo máte najradšej z vašich ciest po svete?
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 6
Suroviny:
- 150 g červená šošovica
- 150 g zelená šošovica
- 2 batáty
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- zázvor
- 2 stonky citrónovej trávy
- 1 konzerva krájaných paradajok
- 1 konzerva kokosového mlieka
- 3 ks bobkový list
- 5ks klinčeky
- 1 ČL koriander semiačka
- 1 ČL kurkuma
- 1 ČL zmes korenia tandoori masala
- 1 ČL rímska rasca
- 1 chilli paprička habanero
- soľ
- korenie
- 1 PL rastlinného oleja
Na podávanie:
- čerstvý koriander
- limetka
- habanero chilli
- čierna rasca
- jasmínová ryža alebo chlieb naan
Postup: Zelenú šošovicu namočíme najlepšie cez noc. V hrnci rozohrejeme olej, pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu, zázvor, citrónovú šťavu, ktorú pobúchame opakom noža a na plátky nakrájaný cesnak. Restujeme cca 2 minúty a pridáme bobkový list, rímsku rascu, klinčeky, v mažiari podrvené semiačka koriandra a chilli papričku, kurkumu, soľ, korenie a tandoori masala. Restujeme približne minútu na miernom ohni a pridáme konzervu paradajok, privedieme k varu a pridáme v studenej vode premyté obe šošovice, podlejeme, privedieme k varu a za občasného miešania varíme približne 15 minút. Po 5 minútach pridáme nakrájané batáty. Na záver pridáme kokosové mlieko, povaríme minútu a odstavíme. Dhal dochutíme podľa potreby soľou, korením a limetkou. Podávame s čerstvo nasekaným koriandrom, habanerom, posypané čiernou rascou.
Ďakujeme za recept gurmánom z Ó jedlo mio