Ako na rekonštrukciu kuchyne?

Plánujete rekonštrukciu kuchyne? Poradíme vám ako sa vyhnúť zbytočným chybám pri tomto náročnom procese.

Každá rekonštrukcia si zaslúži poriadne prepracovaný plán. Ten musí obsahovať v prvom rade rozpočet a priority. Nezáleží na tom či ide o drobné úpravy alebo kompletnú prerábku. Ak sa na rekonštrukciu chystáte je potrebné si poriadne premyslieť čo od nej očakávate, koľko môžete investovať, akú máte priestorovú a časovú kapacitu. Čím viac práce tým viac možností urobiť chyby a neskôr ľutovať.

Dajte prednosť potrebám

Akokoľvek lákavé sú možnosti v katalógoch a výstavných kójach, vždy myslite na seba. Kuchyňa je miesto, kde sa oplatí byť praktický a mať veci po ruke. Okrem toho je to priestor, kde sa bude pracovať s jedlom, a preto musí byť dobre čistiteľný. Vyhnite sa riešeniam, kde si budete sami sebe zavadzať a materiálom, ktoré sú náročné na údržbu. Voľte nábytok, s ktorým sa vám bude jednoducho manipulovať a rýchlo si vyberiete alebo odložíte to čo potrebujete.

  • Výsuvné systémy sú prehľadnejšie ako skrinky.
  • Ideálne je voliť pre každý „sektor“ kuchyne len jednu funkciu. Predídete tým situáciám typu – keď si umiestnite kôš pod umývadlo, zaručene vždy, keď budete umývať riady tak bude niekto vedľa čakať, aby mohol do neho vyhodiť nejaké smeti 🙂.
  • Skrinky po strop sú ideálne pre malé kuchyne, prehľadne si do vrchných políc odložíte to, čo často nepoužívate.
  • Ak si neviete rady, poraďte sa s architektom alebo interiérovým dizajnérom.

Praktická alebo imidžová?

Moderné kuchyne sú krásne. Niektoré sú dokonca malým umeleckým dielom. Finálny dizajn kuchyne by ste však mali naplánovať triezvo. Ak máte doma malé deti, možno biela vo vysokom lesku nebude pre vás to pravé. Ak nechcete tráviť čas leštením skriniek a napomínaním detí, aby sa ich nedotýkali, na spodné skrinky zvoľte dekor, na ktorom nevidieť otlačky prstov alebo každú drobnú škvrnku. Taktiež kuchyňa z masívu nemusí byť dobrý nápad, ak máte doma psíka, ktorý sa rád opiera o dvierka labkami, či kreatívne deti, ktoré fixkou občas zablúdia aj mimo papiera 🙂.

Rozumný rozpočet

Rozumný rozpočet je taký, ktorý ráta s rezervou. Odporúča sa rezerva 30% z celkového rozpočtu. Každý kto však už rekonštrukciou prešiel vie. Že často je to podstatne viac. Preto si vždy nastavte kredit, ktorý chcete investovať a podľa toho vyberajte. V dnešnej dobe existuje množstvo podobných alternatív v rôznych cenových hladinách. Nezabudnite na práce, a že aj pri nich sa môžu ukázať nepredvídané okolnosti. Rovnako aj servis ako donáška, zapojenie spotrebičov, odvoz stavebného odpadu a skládka sa oplatí do rozpočtu započítať.

Poriadny prieskum

Spravte si prieskum cien, možností aj referencií ako na dodávateľov tak aj na produkty. Aj keď rozpočet nepustí, nekupujte prvoplánovo lacno a vsaďte na kvalitu. Obzvlášť v kuchyni sa vám to oplatí a nechcete predsa rekonštruovať a meniť spotrebiče znovu o rok!

Plánujte v predstihu

Keď si vyčleníte dostatočnú časovú rezervu, budete mať dostatok času poriadne si premyslieť riešenia, vychytať si detaily a otestovať možnosti. Rovnako aj materiály a dodávatelia majú svoje termíny. Hodí sa predo dopriať si dostatočný časový priestor a všetko si postupne pripraviť tak, aby keď sa už pristúpi k samotnej rekonštrukcii bolo všetko potrebné naskladnené a k dispozícii. Tí ktorí budú rekonštrukciu zastrešovať aby mali všetko pomerané a pripravené a mohli rovno začať s chuťou pracovať.

Inšpirujte sa

Poriadnu dávku inšpirácie nájdete napríklad na Pintereste. Zo žilinských štúdií má zaujímavé portfólio na svojich stránkach Lectus. Zopár pekných kuchýň nájdete aj v našej mini galérii: