Kristína Sihelská / foto Ján Dobrík
Kristína Sihelská / foto Ján Dobrík

Rozhovor: Čo robia herci, keď nerobia?

Kristína Sihelská tancuje, vzdeláva dospelých a vedie vlastnú divadelnú skupinu…

Kristína Sihelská je stálou členkou hereckého súboru Mestského divadla Žilina už viac ako 12 rokov. Popri svojej práci sa venuje aj iným zaujímavým činnostiam, o ktorých sa dočítate v nasledujúcom rozhovore.

Skoro každý herec má blízko k tancu alebo spevu. Teba očaril tanec, konkrétne tanec, ktorý sa volá TranscenDance. Predpokladám, že tak ako ja, väčšina ľudí tento druh tanca nepozná. O čo ide ?

TrancenDance, čiže liečivý tanec jevedomý pohyb alebo pohybová meditácia. Je to priestor pre stretnutie sa so sebou a s tým, čo sa vo mne deje. A rovnako je to priestor pre slobodné vyjadrenie toho, čo sa vo mne deje. Ako ktorákoľvek iná metóda vedomého pohybu /napríklad joga, chi-kung alebo thai-chi/, pracuje nielen na fyzickej úrovni. Na jednej strane si prečistíte hlavu a unavíte si telo, čo je vždy dobré. Vyplavia sa hormóny šťastia a vy odchádzate domov spokojný. TranscenDance sa dotýka aj mentálnej, emocionálnej a spirituálnej úrovne človeka. Čím dlhšie tancujete, tým hlbšie idete. A zrazu vám veci začínajú dávať zmysel a nachádzate odpovede.

Aha, takže TranscenDance je v podstate vhodný pre každého?

Áno. Neexistuje človek, ktorý nevie tancovať. Každý máme tanec v sebe. A tento tanec je vaším tancom. Neexistujú pravidlá ani kroky. Pohyb, ktorý práve robím, je ten pravý a správny v túto danú chvíľu. TranscenDance tiež prehlbuje pocit prítomného okamihu a bytia tu a teraz. Môžeme dokonca « tancovať » aj v sede alebo v ľahu alebo tiež s fyzickým obmedzením, pretože smerujeme pozornosť do vnútra a akceptujeme náš momentálny fyzický aj duševný stav a z neho vychádzame. Každý preberá plnú zodpovednosť za seba a každý si nastavuje intenzitu a aj hĺbku zážitku, tak ako mu v danej chvíli vyhovuje a akú potrebuje.

Ty ale netancuješ len sama, vedieš aj hodiny skupinového tanca. Ako tieto prebiehajú?

Jedno stretnutie trvá hodinku a pol. Tanečníci sú zvyknutí, že prvých 15 minút sedíme v kruhu a ladíme sa na prítomný moment a na prácu, ktorá nás čaká. Zdieľame ako sa práve máme, s čím prichádzame. Tento proces je veľmi dôležitý na vytvorenie bezpečnej atmosféry v skupine. Aby sa každý cítil prijímaný taký, aký je a podporovaný ostatnými. Aby si potom v procese dovolil ísť do hĺbky a dokázal to vyjadriť. Počas tanca môžete mať otvorené alebo aj zatvorené oči, ako vám to vyhovuje. Každý si do tanca dáva svoj zámer. Ja sprevádzam tanečníkov počas celého tanca a vediem ich slovom. Niekedy je to veľmi podporné, hlavne zo začiatku, keď sa potrebujete o niečo oprieť. Na záver sa stretávame opäť v kruhu, kde máme malú integráciu toho, čo sa v nás udialo. Zdieľanie je vždy dobrovoľné. Ale moja skúsenosť je taká, že každý kto si tým prejde, má chuť povedať aspoň niečo.

V tomto období tancujeme skupinový TranscenDance online.

Na tvojej webovej stránke AlchymiaRozvoja.sk ponúkaš aj vzdelávacie programy pre dospelých. O čo ide? 

Moja dlhoročná skúsenosť vedenia workshopov, seminárov, divadelných skupín a učenia na škole ma priviedla k poznaniu, že herecké techniky môžu byť výborným nástrojom pre osobný aj profesionálny rast. Za tie roky sa formovala a formuje moja metóda, ktorú som nazvala Liečenie divadlom. To sú kurzy, ktoré ponúkam ľuďom, ktorí sa venujú svojmu osobnému rozvoju. Kurzy pre profesionálny rast vznikli na základe dopytu od ľudí, ktorí potrebovali pracovať na svojom prejave, či už verbálnom alebo neverbálnom. Väčšinou šlo o ľudí pracujúcich na manažérskych pozíciách, ktorí potrebujú rozvíjať svoje komunikačné zručnosti a prejav na verejnosti. Tak vznikli tieto kurzy pre profesionálny rast, ktoré nájdete na mojej stránke www.alchymiarozvoja.sk. Spájam v nich svoje herecké skúsenosti a techniky a ďalšie techniky osobného rastu, ktoré sa mi osvedčili, a prispôsobujem ich potrebám manažérov. Mám rada individuálny prístup, pretože neexistuje jeden univerzálny kľúč, ktorý zafunguje každému. Preto rada rozširujem obzory a využívam viaceré zdroje /psychológia, terapia, filozofia, spiritualita, umenie/.

V súčasnosti spolupracujem s Be Lenkou, ktorí ma oslovili na vytvorenie vzdelávacieho programu pre osobný a profesionálny rast svojich manažérov. Doslova im šijem toto vzdelávanie na mieru. Je to pre mňa úžasná tvorivá výzva. Sama sa učím veľa z oblastí o ktorých som predtým až tak veľa nevedela.

Ja osobne cítim veľký potenciál v takýchto druhoch vzdelávania, kde človek rozširuje svoje vedomie na viacerých úrovniach. Súčasný svet potrebuje harmóniu. A harmónia na svete začína u každého jedinca. Ak sme my vyrovnaní, tak potom tvoríme okolo seba aj harmonický svet.

foto Ján Dobrík

No, a aby si toho náhodou nemala málo, tak vedieš ešte aj divadelnú skupinu Théaterapia, ktorá ako prvá na Slovensko priniesla formát Playback Theatre. Priznám sa, opäť neviem, o čo ide. Priblížiš nám, čo hráte a kde vás môžeme vidieť?

Playback Theatre je improvizovaná forma divadla s prvkami storytellingu a psychodrámy. Funguje po celom svete od 70 rokov minulého storočia. A má široké využitie. Cez predstavenia pre široké publikum, vzdelávacie a teambuildingové potreby, predstavenie pre špecifické skupiny a komunity, až po terapeutické skupiny.

My sme pomerne mladá skupina. Hráme playback asi rok a pol. Ale zamilovali sme si ho tak, že už nič iné robiť ani nechceme. Predtým sme robili autorské divadlo, ale keď sme objavili playback a jeho čaro, bolo jasné, kam smerujeme.

Playback theatre má špecifické formy. Diváci rozprávajú svoje príbehy a herci ich vzápätí hrajú. Medzi divákmi a hercami je konduktor, ktorý celý večer usmerňuje a vedie. On je tým, ktorý vytvára atmosféru a rozpráva sa s divákom. On je tým, ktorý komunikuje s hercami.

Ako herečka som sa naučila veľmi veľa o improvizácií a plynutí. Moje skúsenosti s meditáciou a terapiami mi veľmi pomohli prísť na to, o čom vlastne playback theatre je.

Momentálne hrať nemôžeme, ale veríme, že sa čoskoro situácia zmení. Kedy a kde sa dozviete na webke. Taktiež je možné si objednať Playback Theatre ako teambuldingový event. Ak sa Žilina stane hlavným mestom kultúry, tak nás uvidíte na verejnosti častejšie. A na to sa veľmi tešíme.

Vyzerá to tak, že sa snažíš žiť tým, čo Ťa baví a žiť naplno. Máš ešte nejaké vízie do budúcnosti? Kam by si sa chcela po profesionálnej alebo osobnej stránke posunúť?

Rada by som si v divadle zahrala čo najviac rôznorodých postáv, ktoré by ma posunuli ďalej. Milujem herecké výzvy. Cez ne sa učím a rastiem. Môj život je neustály rast. Profesionálny aj osobný. Rada by som pokračovala v tom, čo som doteraz vytvorila a išla ďalej po tejto ceste. Veľmi rada budem, ak sa mi podarí rozšíriť TranscenDance, Liečenie divadlom, Playback divadlo a Kurzy pre profesionálny rast k čo najširšiemu publiku. Rada by som si dokončila školu Movement Medicine. Rada by som raz dala dokopy celú metódu Liečenia divadlom a vydala o tom knihu. A rada by som si zahrala monodrámu. Rada by som ešte veľa vecí. Dúfam, že mi na to bude jeden život stačiť.