Milovaná kôprovka💚

Navarili sme si ju na váš podnet, keďže ste nám viacerí o nej písali. Čo sa knedlíkov týka, išli sme opäť cestou žiadneho odpadnu a využili sme staré rožky. Musím povedať, že boli fantastické a nič sa nemuselo vyhadzovať👏☺️

♨️ Doba prípravy: 35 minút

♨️ Počet porcií: 8

♨️ Suroviny:

☘️ Kôprová omáčka:

  • 1 l mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 1 šalotka
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 veľká hrsť kôpru aj so stonkami
  • 60 g hl. múky
  • Hrubší plátok masla
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • Kôra z 1/2 bio citróna
  • Citrónová šťava
  • Muškátový oriešok
  • Trstinový cukor
  • Soľ a korenie

☘️ Karlovarský knedlík:

  • 8 ks rožkov
  • 3 vajcia
  • 2 dl teplého mlieka
  • Hrsť petržlenovej vňate
  • Soľ a korenie
  • Muškátový oriešok

♨️Postup:

☘️ Kôprová omáčka: Vňať z kôpru odrhneme od stoniek a odložíme, do stredne veľkého hrnca vlejeme mlieko, smotanu, pridáme stonky z kôpru, nové korenie, bobkový list, osolíme, necháme prevrieť, odstavíme a zakryjeme pokrievkou. Šalotku nakrájame na veľmi jemno, menší strúčik cesnaku prepučíme a spolu so šalotkou speníme na masle asi 10 minút na malom ohni. Keď je šalotka s cesnakom mäkká, poprášime múkou a vytvoríme zápražku, ktorú chvíľku orestujeme, aby chytila farbu. Mlieko opatrne vlejeme do hotovej zápražky, za stáleho miešania varíme asi 5 minút pokiaľ pekne nezhustne a odstavíme. Kôprovú vňať nasekáme najemno a pridáme do omáčky spolu s nastrúhanou citrónovou kôrou, muškátovým orieškom a dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a korením.

☘️ Karlovarský knedlík: Rožky nakrájame na kocky, zalejeme mliekom, pridáme žĺtka, soľ, korenie, nasekanú petržlenovú vňať, nastrúhaný muškátový oriešok, poriadne premiešame a zľahka vmiešame z bielkov vyšľahaný sneh. Z hotovej zmesy spravíme na potravinovej fólií valec a zrolujeme do fólie. Knedlíky varíme vo vriacej vode 20 minút, vyberieme z fólie a necháme vychladnúť. Nám najviac chutia orestované na štipke masti.

Zdroj: Ó jedlo mio