Fazuľový cheeseburger v kváskovej žemli s avokádovo špenatovým šalátom. Vynikajúca a rýchla vege varianta cheeseburgra, ktorú neodmietne ani ten najzarytejší mäsožravec Ako prílohu sme namiesto hranolkovej klasiky zvolili výdatný a svieži zelený šalát.
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 6
Suroviny:
Fazuľový cheeseburger:
- 2 konzervy červenej fazule
- 1 malá konzerva kukurice
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 väčšia cibuľa
- 2 vajíčka
- 3 PL strúhanky
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 ČL údenej papriky
- 1 ČL kurkumy
- Hrsť petržlenovej vňate
- Soľ a korenie
Citrónová majonéza:
- 2 PL majonézy
- 1 ČL kečupu
- Kôra z 1/2 bio citróna
- Šťava z 1/2 citróna
- 1 ČL brandy
- Soľ a korenie
Na obloženie:
- Kváskové žemle
- Maslo
- Cheddar
- Citrónová majonéza
- Polníček
- Jalapeños
- Kyslá uhorka
- Cherry paradajky
Avokádovo špenátový šalát:
- 2 zrelé stredne veľké avokádo
- 300 g listového špenátu
- 3 vajíčka na tvrdo
- Šťava z 1/2 limetky
- Artičoky od Primitivo
- Opražené semiačka a orechy
Postup:
Fazuľový cheeseburger: Fazuľu zlejeme z nálevu a rozpučíme čo najviac sa bude dať. Pridáme zvyšné suroviny a poriadne premiešame. Na pečiaci papier vytvarujeme hamburgre a pečieme na 180C, 20 minút.
Citrónová majonéza: V miske zmiešame všetky suroviny a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Majonézu pripravíme deň vopred aby prešli chute.
Finálny postup: Hamburgrové žemle prekrojíme, každú polku natrieme štipkou masla, na upečený burger položíme 2 plátky cheddaru a spolu so žemlami dáme zapiecť na 3 minúty do rúry pokiaľ žemle nie sú dozlatista a syr roztopený. Obe polky žemle natrieme citrónovou majonézou, na spodnú polku položíme burger, na ktorý uložíme na plátky nakrájanú uhorku, cherry, jalapeños, polníček a zakryjeme druhou polkou žemle.
Avokádovo špenátový šalát: Špenátové listy umyjeme a osušíme. Avokádo rozpučíme lyžicou, vajíčka na tvrdo pokrájame na väčšie kusy a spolu so špenátom pridáme k avokádu. Dochutíme limetkovou šťavou, soľou, korením a podávame s artičokmi a opraženými orechami a semiačkami.