Fazuľový cheeseburger v kváskovej žemli

Fazuľový cheeseburger v kváskovej žemli s avokádovo špenatovým šalátom. 🌱🥑🍔 Vynikajúca a rýchla vege varianta cheeseburgra, ktorú neodmietne ani ten najzarytejší mäsožravec 💚 Ako prílohu sme namiesto hranolkovej klasiky zvolili výdatný a svieži zelený šalát.

♨️ Doba prípravy: 1 hodina

♨️ Počet porcií: 6

♨️ Suroviny:

🍔 Fazuľový cheeseburger:

  • 2 konzervy červenej fazule
  • 1 malá konzerva kukurice
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 väčšia cibuľa
  • 2 vajíčka
  • 3 PL strúhanky
  • 1 ČL rímskej rasce
  • 1 ČL údenej papriky
  • 1 ČL kurkumy
  • Hrsť petržlenovej vňate
  • Soľ a korenie

🍔 Citrónová majonéza:

  • 2 PL majonézy
  • 1 ČL kečupu
  • Kôra z 1/2 bio citróna
  • Šťava z 1/2 citróna
  • 1 ČL brandy
  • Soľ a korenie

🍔 Na obloženie:

  • Kváskové žemle
  • Maslo
  • Cheddar
  • Citrónová majonéza
  • Polníček
  • Jalapeños
  • Kyslá uhorka
  • Cherry paradajky

🍔 Avokádovo špenátový šalát:

  • 2 zrelé stredne veľké avokádo
  • 300 g listového špenátu
  • 3 vajíčka na tvrdo
  • Šťava z 1/2 limetky
  • Artičoky od Primitivo
  • Opražené semiačka a orechy

♨️ Postup:
🍔 Fazuľový cheeseburger: Fazuľu zlejeme z nálevu a rozpučíme čo najviac sa bude dať. Pridáme zvyšné suroviny a poriadne premiešame. Na pečiaci papier vytvarujeme hamburgre a pečieme na 180C, 20 minút.

🍔 Citrónová majonéza: V miske zmiešame všetky suroviny a dochutíme citrónovou šťavou, soľou a korením. Majonézu pripravíme deň vopred aby prešli chute.

🍔 Finálny postup: Hamburgrové žemle prekrojíme, každú polku natrieme štipkou masla, na upečený burger položíme 2 plátky cheddaru a spolu so žemlami dáme zapiecť na 3 minúty do rúry pokiaľ žemle nie sú dozlatista a syr roztopený. Obe polky žemle natrieme citrónovou majonézou, na spodnú polku položíme burger, na ktorý uložíme na plátky nakrájanú uhorku, cherry, jalapeños, polníček a zakryjeme druhou polkou žemle.

🍔 Avokádovo špenátový šalát: Špenátové listy umyjeme a osušíme. Avokádo rozpučíme lyžicou, vajíčka na tvrdo pokrájame na väčšie kusy a spolu so špenátom pridáme k avokádu. Dochutíme limetkovou šťavou, soľou, korením a podávame s artičokmi a opraženými orechami a semiačkami.