Úžasné Polpette

Hovädzie mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Ďalšia klasika v trošku netradičnom šate. Už dlhší čas sa snažíme fungovať na princípe zero food waste. Na toto úžasné jedlo sme využili staré rožky a hovädzie predné z nedeľného vývaru. Tieto úžasné polpette sme si pripravili podľa tradičného receptu, ktorý sme sa naučili počas pôsobenia v Taliansku 😊 Paradajková omáčka je klasika „ako od babky“ a jemné zemiakové pyré ❤️

♨️ Doba prípravy: 1 hodina

♨️ Počet porcií: 8

♨️ Suroviny:

🍲 Mäsové guľky:

  • 0,5 kg vareného hovädzieho mäsa
  • 2 rožky
  • 1 dl mlieka
  • 1 vajíčko
  • 1 cibuľa
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL čerstvého majoránu
  • 1 ČL drvenej rasce
  • 1 ČL mletej papriky
  • 3 PL strúhaného parmezánu
  • Veľká hrsť petržlenovej vňate
  • Strúhanka

🍲 Paradajková omáčka:

  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky masla
  • 50 g hl. múky
  • 1 konzerva krajaných paradajok
  • 1 paradajkový pretlak
  • 1 škorica
  • 5 ks klinčekov
  • 5 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • 1 l vývaru
  • Citrónová šťava
  • Trstinový cukor
  • Soľ a korenie

♨️ Postup:

🍲 Mäsové guľky: Rožky nakrájame na kocky a zalejeme teplým mliekom. Na panvici orestujeme cibuľu s cesnakom, dochutíme soľou, korením, paprikou, rascou a majoránom. Mäso, rožky a cibuľovú zmes rozmixujeme alebo zomelieme. Pridáme vajíčko, parmezán a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes poriadne premiešame, osolíme, okoreníme a rukami vytvarujeme malé guľky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame.

🍲 Paradajková omáčka: Na masle orestujeme do mäkka cibuľu s cesnakom, zaprášime múkou, vzniknutú zápražku orestujeme, za stáleho miešania zalejeme vývarom, pridáme pretlak, paradajky a koreniny. Omáčku varíme na malom ohni 10-15 minút. Dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a korením. Podávame so zemiakovou kašou a mäsovými guľkami.

Zdroj: Ó jedlo mio