Hovädzie mäsové guľky v paradajkovej omáčke. Ďalšia klasika v trošku netradičnom šate. Už dlhší čas sa snažíme fungovať na princípe zero food waste. Na toto úžasné jedlo sme využili staré rožky a hovädzie predné z nedeľného vývaru. Tieto úžasné polpette sme si pripravili podľa tradičného receptu, ktorý sme sa naučili počas pôsobenia v Taliansku Paradajková omáčka je klasika „ako od babky“ a jemné zemiakové pyré
Doba prípravy: 1 hodina
Počet porcií: 8
Suroviny:
Mäsové guľky:
- 0,5 kg vareného hovädzieho mäsa
- 2 rožky
- 1 dl mlieka
- 1 vajíčko
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 1 ČL čerstvého majoránu
- 1 ČL drvenej rasce
- 1 ČL mletej papriky
- 3 PL strúhaného parmezánu
- Veľká hrsť petržlenovej vňate
- Strúhanka
Paradajková omáčka:
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 plátky masla
- 50 g hl. múky
- 1 konzerva krajaných paradajok
- 1 paradajkový pretlak
- 1 škorica
- 5 ks klinčekov
- 5 guličiek nového korenia
- 2 bobkové listy
- 1 l vývaru
- Citrónová šťava
- Trstinový cukor
- Soľ a korenie
Postup:
Mäsové guľky: Rožky nakrájame na kocky a zalejeme teplým mliekom. Na panvici orestujeme cibuľu s cesnakom, dochutíme soľou, korením, paprikou, rascou a majoránom. Mäso, rožky a cibuľovú zmes rozmixujeme alebo zomelieme. Pridáme vajíčko, parmezán a nasekanú petržlenovú vňať. Zmes poriadne premiešame, osolíme, okoreníme a rukami vytvarujeme malé guľky, ktoré obalíme v strúhanke a vyprážame.
Paradajková omáčka: Na masle orestujeme do mäkka cibuľu s cesnakom, zaprášime múkou, vzniknutú zápražku orestujeme, za stáleho miešania zalejeme vývarom, pridáme pretlak, paradajky a koreniny. Omáčku varíme na malom ohni 10-15 minút. Dochutíme soľou, cukrom, citrónovou šťavou a korením. Podávame so zemiakovou kašou a mäsovými guľkami.
Zdroj: Ó jedlo mio