Vyberáte novú prilbu? Poradíme vám ako na to!

Vybrať si dobre prilbu by sa mohlo zdať naozaj jednoduché. Opak je však pravdou, pretože okrem dizajnu a funkčnosti je potrebné zvážiť mnoho ďalších parametrov.

To, že už takmer každá certifikovaná prilba poskytuje adekvátnu ochranu je fakt, rovnako ako to, že ani pri malých cyklo výjazdoch by prilba na hlave nemala chýbať. Lebo jeden nikdy nevie a čert nikdy nespí. Množstvo bizarných pádov skončilo zle, len kvôli absencii prilby. Na čo sa teda pri výbere prilby zamerať?

Určenie je základ

To na čo prilbu potrebujete je najdôležitejšie: Prilba na cestný bicykel má úplne inú geometriu, aerodynamiku a krytie ako prilba na MTB. Preto vždy si vždy dôkladne prečítajte odporúčanie výrobcu pre vybraný model.

Obvod hlavy nie je všetko

Hlavu si odmerajte krajčírskym metrom, daný rozmer by mal zapadať do rozpätia na prilbe. Myslite na to, že si možno budete pod prilbu potrebovať dať čelenku alebo multifunkčnú šatku, preto vyberajte model, kde máte rozsah aspoň + 3 cm od odmeraného rozmeru. Pozrite sa na svoju hlavu objektívne, je skôr širšia alebo oválnejšia a užšia? Mnohé helmy napriek tomu, že podľa obvodu hlavy pôsobia vyhovujúco proste nesadnú. Pre oválne úzke hlavy sú napríklad ideálnejšie hlbšie prilby. Tie zas niektorým typom hlavy môžu zasahovať do zorného uhla, prípadne znemožňujú nosenie okuliarov. Samozrejme, že najlepšie si je prilbu vyskúšať. V dnešnej dobe však často táto možnosť absentuje a ostáva len zorientovať sa podľa údajov výrobcu, prezrieť si referencie a vyhľadať na internete videá či fotografie, kde má konkrétnu prilbu niekto na hlave. Sediaca prilba by mala po zatiahnutí upínacieho systému bez problémov stabilne držať na hlave bez zapnutia popruhov pod bradou, nezacláňať do očí a dostatočne kryť čelo. Popruhy by mali medzi bradou a zapínaním mať priestor cca 2 cm a nesmú sa dotýkať uší.

Vetranie a gramáž

Dôležitým faktorom pri výbere je vetranie a gramáž, to však má gro značiek a certifikovaných prilieb už celkom dobre podchytené. Väčšinou však platí čím menšia gramáž tým príjemnejšie nosenie a menšia záťaž na krk. Samozrejme pokiaľ sa jedná o MTB prilby s väčším krytím hlavy a zátylku, je tá gramáž o čosi vyššia kvôli vyššej bezpečnosti prilby.

Certifikáty

Helma by mala mať certifikát „EN 1078″. Je to európska norma určujúca požiadavky a skúšobné metódy na prilby, ktoré nosia používatelia bicyklov, skejtbordov a kolieskových korčúľ.

Náhradné diely

Veľkou výhodou je ak je možnosť k vybranej prilbe zohnať náhradné diely. Pretože ak sa vám nejaký komponent poškodí či stratí, nemusíte hneď zháňať novú prilbu. Najčastejšie odchádza na prilbách upínací systém, stratiť a poškodiť sa však môže aj šilt, výstelka či svetlo.

Vychytávky

Viaceré prilby už majú rôzne vychytávky. Napríklad doplnenie LED svetla, blikačky alebo reflexných prvkov, otvory prispôsobené pre uchytenie slnečných okuliarov, prúžok proti stekaniu potu do očí, výstelka, ktorú je možné čistiť, sieťka proti hmyzu, šilt a podobne. Všetky tieto drobnosti vedia byť veľmi nápomocné.

Nezabudnite prilbu  po každom páde vymeniť! Pretože jej štruktúra a ochranná schopnosť môže byť zničená poškodením, ktoré nemusí byť vôbec viditeľné. A poškodená prilba je už zbytočná, pretože nemá ochrannú schopnosť.

Foto titulka: Janko Ferlic, Unsplash