Paradajková omáčka alias “sugo di pomodoro” 🍅🍅🍅

Notoricky známa omáčka k cestovinám, na pizzu aj k iným jedlám pri svojej širokej škále použitia. Jej história je spájaná s neapolskou kuchyňou a prvý recept k cestovinám sa datuje na začiatok 19. storočia. Pôvodne nebola súčasťou jedla, ale ako samostatný šalát.

♨️ Doba prípravy: 2 hodiny

♨️ Počet porcií: 10

♨️ Suroviny:

  • 2 konzervy celých lúpaných paradajok od Primitivo
  • 2 konzervy krajaných paradajok od Primitivo
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 cibule
  • Olivový olej od Primitivo
  • Trstinový cukor
  • Čerstvá bazalka
  • Soľ a korenie

♨️ Postup: V hrnci orestujeme na olivovom oleji na väčšie kúsky nakrájanú cibuľu asi 5 minút, pridáme cesnak a restujeme ďalšie 2 minúty. Pridáme paradajky, osolíme, okoreníme, privedieme do varu a stiahneme plameň aby omáčka pomaly prebublávala a varíme približne 1,5 hodiny. Počas varenia občas omáčku premiešame. Dochutíme cukrom, soľou a korením. Bazalku môžeme natrhať alebo nasekať nožom a pridáme do omáčky, ktorú rozmixujeme ponorným mixérom.

Zdroj: Ó jedlo mio