Poďte na bylinky – jar je na to stvorená!

Základné jarné 4P je snáď každému dobre známe. Podbeľ, prvosienka, púpava aj pľúcnik sú jedny z prvých jarných kvietkov, ktoré okrem svojej krásy oplývajú aj výnimočnými lekárskymi vlastnosťami. Aj vďaka nim väčšina z nich dostala do prívlastku ako svoje druhé meno práve pomenovanie lekársky.

Podbeľ lekársky, obrázok Wikipedia

Podbeľ lekársky

Malé žlté jarné slniečko, ktoré obľubuje nehostinnú kamenistú pôdu poznajú naozaj všetci. Nie všetci však vedia o jeho úžasných liečivých vlastnostiach. Je obzvlášť účinný v boji proti pľúcnym ťažkostiam, hlavne tým že napomáha k uvoľneniu hlienu. Známe sú aj jeho účinky pri tráviacich ťažkostiach a podpore látkovej výmeny. Stačí si podbeľ nasušiť a potom si len z chuti popíjať lahodný čaj, ktorý vás navyše prekvapí aj svojou príjemnou vôňou.

Pľúcnik lekársky

Sympatická ružovo fialová bylinka s bodkovanými listami má rada tienisté miesta a rastie po väčšinou v blízkosti lesa. Čaj z pľúcnika posilňuje a uzdravuje pľúcne tkanivo, priaznivo pôsobí na priebeh pri dýchacích ochoreniach, má protizápalové, detoxikačné a antibakteriálne účinky. Na vonkajšie použitie ho ocenia tí, ktorí majú problémy z pokožkou – zvyšuje kvalitu, vlasov, kože, nechtov a dokonca napomáha aj pri liečbe hemoroidov. Zbiera sa kvet aj celá vňať s listami.

Púpava lekárska

Samozrejme aj púpavový čaj je výborný a veľmi nápomocný pri dýchacích problémoch. Avšak mimoriadne účinky má púpava hlavne na tráviaci systém. Je ideálna na očistu organizmu. Napomáha pri detoxikácii, problémoch s pečenou, žlčníkom, črevami aj obličkami. Je to vhodná bylinka ja pre cukrovkárov a reumatikov. Pri púpave spotrebujete celú rastlinu. Obzvlášť účinný je koreň, z ktorého sa dokonca vyrába aj pražená „náhrada“ kávy. Z listov si môžete pripraviť vynikajúci, ozdravujúci jarný šalát a z kvetov okrem chutného čaju aj domáci naozaj chutný púpavový med či sirup.

Prvosienka jarná

Aj prvosienka je vhodná pri liečbe kašľa, bronchitídy a zápaloch krku. Uľavuje od bolesti, má protizápalové účinky a tiež napomáha pri riedení hlienu. Navyše má silné antimykotické účinky a je vhodná na vonkajšie použitie pri liečbe kandióz – plesňových ochorení. Zbiera sa vňať s jemne žltým kvetom, z ktorého čaj je skutočná lahôdka. Rastie na polotienistých trávnatých miestach s dostatkom vlahy, preto ju nájdete v hájoch aj na lúkach v blízkosti lesa.

Jarné bylinky sú plné sily a vitality. Okrem spomínaných 4P sa oplatí si nazbierať na jar aj žihľavu, brezové a jahodové lístky, medvedí cesnak, fialku, bazový kvet, lopúch či kostihoj.

Nezabudnite vždy bylinky zbierať do vzdušných nádob, aby sa vám nesparili. Ideálny je košík, plátenná taška, či papierové vrecko. Bylinky sa sušia v polotieni pri izbovej teplote. Potom si ich už len dobre uskladnite a z ich liečivej sily sa môžete tešiť ešte aj cez zimu.