Slavomíra Ondrušová pobýva so Sphérou

od 6. 5. do 27. 6. 2021 / Nová synagóga Žilina

Rezidencia Slavomíry Ondrušovej v rámci projektu Completing the Sphere.

Dvojmesačný umelecký pobyt s dvoma odlišnými fázami, s rovnakým zázemím rezidenčného ateliéru Sngg Studia i hlavného priestoru Synagógy je východiskom pre aplikáciu citu autorky pre koncentrované zažívanie a zaznamenávanie esencie prostredia svojho výskytu.  Ondrušová je majstrom lineárnej stopy denne kreslenej do “zošitníkov” – zošitov zošitých Andreou Kurjakovou. Máj sa bude motať všemožnými zákutiami enviromentu okolo Sphéry. Smerom k nej bude nachádzať miesta zastavenia, kde sa nedá dostať – mohli by sme ich nazvať miesta dotyku. Kreslenie je pre ňu hýbanie sa, bez toho nevytvorí čiaru. Tá sa potom ťahá ako cesto. Dialóg v jej tvorbe vytvárajú dvojčlenky pojmov: figurálne – abstraktné, mäkké – pevné, procesuálne – stále…

Výsledky jej prvého mesiaca budú východiskom pre druhú výstavu projektu Completing the Sphere, ktorú na jún kurátorsky pripravuje Juraj Gábor v spolupráci s Erikom Vilímom. Ďalším umelcom, ktorého na výstave uvidíme v komunikácii s Ondrušovej prácami bude Martin Hreha a celoročný rezident, performer Tomáš Janypka.

Vizuálna umelkyňa Slavomíra Ondrušová (1985) je permanentný hľadač, má v sebe nárok – nespokojnosť a naopak hravosť – otvorenosť. Tá sa prejavuje hlavne v nenaplánovateľnosti, neracionálnosti, kde získava pocit autenticity. Dôležitý je pre ňu tvorivý proces, zmena i tešenie sa na bytie tu až tam. Vyštudovala umelecký šperk na Vysokej škole výtvarných umení  v Bratislave a permanentne jeho charakteristiky a konvencie prehodnocovala a obohacovala práve v porovnaní s povahou média kresby.  S Milanom Vagačom desať rokov toto médium skúmali na platforme časopisu Magazín X. Svoju dizertačnú prácu napísala v priebehu rokov rovnako ix-krát, aby ňou pre seba a akademický svet priniesla dávku zmysluplnosti. Ak by v súčasnosti nebola v Žiline, mohli by ste ju stretnúť v kníhkupectve Ex-libris Slovenskej národnej galérie alebo na online worshopoch Kresliarska seansa napríklad u nás na Stanici, kde nekonvenčne zdieľa svoje skúsenosti s kresbou a motivuje, búra strach a predsudky každého, kto sa prihlási. Odhodlanie sa k plneniu listov papiera, sranda a ľahkosť zúčastnených sú toho výsledkom.

Autorkou kresleného portrétu Slavomíry, ktorý vznikol na workshope Kresliarska seansa, je Simona Gottierová.

Zdroj: Nová synagóga