KONCERT: Balázs Pándi & Petr Vrba (19. 5. 2021)

Dvojica mimoriadnych hudobníkov a experimentátorov sa stretla pri spolupráci pre skupinový koncert v známom budapeštianskom klube Opus. Rozhodli sa vtedy aj pre podrobnejšie skúmanie svojich zvukových vesmírov v duete, ktoré počas svojho turné zavíta aj k nám. 

Balázs Pándi

Medzi najznámejšie spolupráce maďarského bubeníka (a tiež akordeonistu) patria majstri experimentálnych žánrov ako japonský “hlukár” Merzbow (Masami Akita), kanadský velikán breakcorovej scény Venetian Snares (Aaron Funk) či švédsky power saxofonista Mats Gustafsson. Pándi okrem toho hrá aj s desiatkami elektronických, industriálnych, avant-jazzových a rockových hudobníkov vrátane Billa Laswella, Wadady Leo Smitha, Roswella Rudda, Keiji Haina, KK Nulla, Lee Ranalda, Marshella Allana, Jamieho Safta, Trevora Dunna i Thurstona Moora. Jeho štýl nie je možné žánrovo vymedziť. Pohybuje sa od free jazzu a klasickej hudby cez math rock a trip hop až po grindcore a death metal s rôznymi odbočkami. Balázs Pándi nie je iba mimoriadne aktívny hudobník a improvizátor, ale tiež vášnivý zberateľ vinylov, novinár a kuchár. 

Viac v rozhovore:


Petr Vrba

Petr Vrba je jednou z najvýraznejších postáv pražskej experimentálnej hudby a neúnavným propagátorom voľnej improvizácie. Hrá na trúbku, klarinet, syntezátory a ďalšie elektronické nástroje. Spolupracuje s filmármi, tanečníkmi i výtvarníkmi a pravidelne vystupuje so špičkou európskej scény voľnej improvizácie (napr. Axel Dörner, Thomas Lehn, Xavier Charles, Franz Hautzinger) či zvukovými umelcami ako napr. Yan Jun, Ryu Hankil, Simon Whetham. Petr zakladal a naďalej aj pôsobí ako stály člen Pražského improvizačního orchestru a skupín IQ+1, Poisonous Frequencies, The MoND, Junk & the beast, NUN a ďalších. Precestoval s nimi okrem Európy i Austráliu a tiež Áziu.  Viac na https://vrrrba.cz/

Podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.
Na foto Balázs Pándi (© István Huszti)

Viac info a vstupenky: Stanica | Balázs Pándi & Petr Vrba