Zemiaky na kyslo s fašírkou😍

Dostali sme chuť na klasiku z detstva, keď nás babka zavolala na obed a my sme sa nevedeli dojesť jej fantastickej domácej fašírky s chrumkavými okrajmi a zemiakmi na kyslo, do ktorých nikdy nezabudla dať čerstvý kôpor zo záhrady💚

♨️ Doba prípravy: 1,5 hodiny

♨️ Počet porcií: 10

♨️ Suroviny:

  • 1,5 kg zemiakov
  • 2 cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 l mlieka
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 3 bobkové listy
  • 10 guličiek nového korenia
  • 10 guličiek čierneho celého korenia
  • 150 g hl. múky
  • Maslo
  • Citrón
  • Muškátový oriešok
  • Čerstvý kôpor
  • Cukor
  • Soľ a korenie

🍖 Fašírka:

  • 1 kg mletého bravčového mäsa
  • 2 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 ČL drvenej rasce
  • 1 ČL mletej papriky
  • 1 ČL majoránu
  • 2 vajíčka
  • 3 rožky
  • 1,5 dl mlieka
  • Petržlenová vňať
  • Soľ a korenie

♨️ Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme ich. Vňať kôpru odtrhneme od stoniek, ktoré spolu s mliekom, celým novým korením, čiernym korením a bobkovým listom zohrejeme v hrnci a odstavíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak prepučíme a spolu orestujeme vo veľkom hrnci na masle, zaprášime múkou a vzniknutú zápražku opražíme približne minútu. Zápražku zalejeme mliekom, z ktorého sme vybrali stonky kôpru a poriadne miešame, tak aby nevznikli hrčky. Zjemníme smotanou, necháme prevrieť, pridáme citrónovú šťavu, nastrúhame muškátový oriešok, dochutíme soľou, cukrom, korením, nasekaný kôpor, pridáme zemiaky nakrájané na plátky. 🍖 Fašírka:Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Vo väčšej miske zalejeme nakrájané rožky teplým mliekom, pridáme mäso, koreniny, cibuľu s cesnakom, nasekanú petržlenovú vňať a vajíčka. Mäsovú zmes poriadne premiešame rukami, prenesieme na masťou vymastený pekáč, rukami vytvarujeme fašírku a pečieme 1 hodinu na 220 C.

Zdroj: Ó jedlo mio