Dostali sme chuť na klasiku z detstva, keď nás babka zavolala na obed a my sme sa nevedeli dojesť jej fantastickej domácej fašírky s chrumkavými okrajmi a zemiakmi na kyslo, do ktorých nikdy nezabudla dať čerstvý kôpor zo záhrady
Doba prípravy: 1,5 hodiny
Počet porcií: 10
Suroviny:
- 1,5 kg zemiakov
- 2 cibule
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 l mlieka
- 200 ml smotany na šľahanie
- 3 bobkové listy
- 10 guličiek nového korenia
- 10 guličiek čierneho celého korenia
- 150 g hl. múky
- Maslo
- Citrón
- Muškátový oriešok
- Čerstvý kôpor
- Cukor
- Soľ a korenie
Fašírka:
- 1 kg mletého bravčového mäsa
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 ČL drvenej rasce
- 1 ČL mletej papriky
- 1 ČL majoránu
- 2 vajíčka
- 3 rožky
- 1,5 dl mlieka
- Petržlenová vňať
- Soľ a korenie
Postup: Zemiaky uvaríme v šupke, necháme vychladnúť a ošúpeme ich. Vňať kôpru odtrhneme od stoniek, ktoré spolu s mliekom, celým novým korením, čiernym korením a bobkovým listom zohrejeme v hrnci a odstavíme. Cibuľu nakrájame nadrobno, cesnak prepučíme a spolu orestujeme vo veľkom hrnci na masle, zaprášime múkou a vzniknutú zápražku opražíme približne minútu. Zápražku zalejeme mliekom, z ktorého sme vybrali stonky kôpru a poriadne miešame, tak aby nevznikli hrčky. Zjemníme smotanou, necháme prevrieť, pridáme citrónovú šťavu, nastrúhame muškátový oriešok, dochutíme soľou, cukrom, korením, nasekaný kôpor, pridáme zemiaky nakrájané na plátky. Fašírka:Cibuľu a cesnak nakrájame nadrobno a orestujeme na olivovom oleji. Vo väčšej miske zalejeme nakrájané rožky teplým mliekom, pridáme mäso, koreniny, cibuľu s cesnakom, nasekanú petržlenovú vňať a vajíčka. Mäsovú zmes poriadne premiešame rukami, prenesieme na masťou vymastený pekáč, rukami vytvarujeme fašírku a pečieme 1 hodinu na 220 C.
Zdroj: Ó jedlo mio