Bioklimatický park Drienová

Ak rozmýšľate kam na pohodovú  poobednú nedeľnú vychádzku s deťmi, skúste navštíviť bioklimatický park Drienová.

Neďaleko Rajca, kúsok pred dedinkou Ďurčiná nájdete rozsiahly areál, v ktorom sa voľne pasú zvieratá. Svojím úsmevom vás obdaria lamy, môžete pozorovať kone, poprechádzať sa pomedzi pasúce sa kozy a ovce či navštíviť husy a ďalšiu hydinu pri ich jazierku. Priestor parku je očarujúci svojou voľnosťou a pokojom. Po nenáročnej prechádzke si môžete zazvoniť na zvonici kombinovanej so slnečnými hodinami alebo oddýchnuť v pustovni Antona Srholca, okolo ktorej sa rozprestiera rozsiahly ovocný sad starých odrôd stromov. Na chodníku objavuj toho skutočne objavíte veľa. Zvieratá, krajinu, včely aj sebestačný gazdovský dom, ktorý funguje len na prírodnej energii dokonca aj perníkovú chalúpku a praktické školiace stredisko pre obnoviteľné zdroje energie.  

Bioklimatický park Drienová je unikátny projek, vznikol v roku 2014 za účelom obnovy zdevastovanej poľnohospodárskej krajiny. Práce sa chytilo Občianske združenie Ekoenergia a z krajiny kde bola takmer nulová biodiverzita, unavená pôda a vyschnutá krajina, je dnes miesto, kde sa život pomaly vracia.

Starostlivosť o 27 ha územie si vyžaduje každodennú manuálnu prácu – normálne gazdovanie na pôde, jej zveľaďovanie nielen pre našu potrebu, ale ja pre potrebu ďalších generácií. V tomto smere združenie funguje ako malá komunitná farma. Ľudia,  priatelia, dobrovoľníci, ktorí cítia potrebu urobiť niečo správne pre svoju rodnú hrudu, rodinu, zdravie, pre seba … 

Príďte sa poprechádzať, načerpať energiu a inšpiráciu a ak bioklimatický park očarí, môžete týchto vzácnych aktivistov aj podporiť.

Zdroj: https://bioklimapark.com/aktivity/