Cheesecake so slivkami pošírovanými v portskom víne 🍷

Keď sme dostali od susedy domáce slivky, nestriekané, voňavé a šťavnaté, rozmýšlali sme nad lekvárom alebo koláčom. To rozmýšľanie trvalo asi 2 sekundy a výsledok vidíte 😍

♨️ Doba prípravy: 2,5 hodiny

♨️ Priemer formy: 26 cm

  • 280 g karamelové sušienky
  • 125 g maslo

🍰Plnka:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g smotanového syra
  • 150 g medu1 limetková kôra
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • Šťava z 1/2 limetky

🍰 Slivky:

  • 500 g slivky, vykôstkované a prepolené
  • 80 g trstinového cukru
  • 100 ml vody
  • 250 ml portského vína
  • 1 ČL vanilka

🍰 Na dokončenie: FigyLístky mäty

♨️ Postup:

Sušienky rozmixujeme alebo rozdrvíme a poriadne zmiešame s roztopeným maslom, vysypeme na spodok formy a poriadne pohárom utlačíme. Formu z vonkajšej strany obalíme do alobalu.

🍰 V miske zmiešame mascarpone, smotanový syr s medom, pridáme vajcia, vanilku, kôru a šťavu z limetky. Hotový krém vlejeme do formy na sušienky. Do rúry vložíme hlbší plech, na ktorý položíme formu s cheesecakom a zalejeme asi 1 litrom vriacej vody. Pečieme na 160 C vo vodnom kúpeli cca 60-70 minút. Po vypnutí rúru neotvárame a cheesecake necháme v rúre ďalšiu hodinu, potom ho vyberieme a necháme vychladnúť.

🍰 Do panvice vlejeme víno, vodu, pridáme cukor, vanilku a privedieme k varu. Znížime teplotu, keď sa zmes začne redukovať vložíme prepolené slivky a pomaly pošírujeme asi 5-10 minút (závisí od toho, aké tvrdé slivky máte). Keď sú slivky hotové, omáčku zredukujeme pokiaľ nebude mat konzistenciu sirupu.

🍰 Slivky a figy poukladáme na vychladnutý cheesecake a prelejeme redukciou z portského vína. Na záver ozdobíme lístkami mäty.

Zdroj: Ó jedlo mio