Keď sme dostali od susedy domáce slivky, nestriekané, voňavé a šťavnaté, rozmýšlali sme nad lekvárom alebo koláčom. To rozmýšľanie trvalo asi 2 sekundy a výsledok vidíte
Doba prípravy: 2,5 hodiny
Priemer formy: 26 cm
- 280 g karamelové sušienky
- 125 g maslo
Plnka:
- 500 g mascarpone
- 200 g smotanového syra
- 150 g medu1 limetková kôra
- 1 ČL vanilkového extraktu
- 3 vajcia
- Šťava z 1/2 limetky
Slivky:
- 500 g slivky, vykôstkované a prepolené
- 80 g trstinového cukru
- 100 ml vody
- 250 ml portského vína
- 1 ČL vanilka
Na dokončenie: FigyLístky mäty
Postup:
Sušienky rozmixujeme alebo rozdrvíme a poriadne zmiešame s roztopeným maslom, vysypeme na spodok formy a poriadne pohárom utlačíme. Formu z vonkajšej strany obalíme do alobalu.
V miske zmiešame mascarpone, smotanový syr s medom, pridáme vajcia, vanilku, kôru a šťavu z limetky. Hotový krém vlejeme do formy na sušienky. Do rúry vložíme hlbší plech, na ktorý položíme formu s cheesecakom a zalejeme asi 1 litrom vriacej vody. Pečieme na 160 C vo vodnom kúpeli cca 60-70 minút. Po vypnutí rúru neotvárame a cheesecake necháme v rúre ďalšiu hodinu, potom ho vyberieme a necháme vychladnúť.
Do panvice vlejeme víno, vodu, pridáme cukor, vanilku a privedieme k varu. Znížime teplotu, keď sa zmes začne redukovať vložíme prepolené slivky a pomaly pošírujeme asi 5-10 minút (závisí od toho, aké tvrdé slivky máte). Keď sú slivky hotové, omáčku zredukujeme pokiaľ nebude mat konzistenciu sirupu.
Slivky a figy poukladáme na vychladnutý cheesecake a prelejeme redukciou z portského vína. Na záver ozdobíme lístkami mäty.