Kamence vyhrali CEZAAR-a

Nové Kamence v Kysuckom Novom Meste začali písať svoju históriu v roku 2018. Od papierov sa rýchlo prešlo k činom. Pre výstavbu bol vybraný návrh architektov Miriam Liškovej a Michala Sula (SLLA), ktorí si k sebe do tímu prizvali krajinných architektov Jána a Ivetu Augustínovcov. Na návrhu netradičného detského ihriska pracovali umelci Pavla Sceranková a Dušan Zahoranský. O dva roky neskôr sa na Kamencoch začali osídľovať prvé tri bytové domy Etapy 1. Práve toto dielo aktuálne získalo ocenenie CEZAAR 2021.

Chceli sme odlíšiť od klasického sídliskového typu výstavby.“

Zelená pre architektúru, zelená pre Kamence

Jubilejný 20. ročník Ceny za architektúru sa niesol v duchu myšlienky „zelená pre architektúru.“ Stavať áno, ale zodpovedne. Ako uviedla Komora architektov Slovenska, kategória Bytové domy i tento rok poukázala na dôležitosť kvality urbanistických koncepcií pretavených do záväzných územných plánov a plánov zón. Poukázali na to, že pre rozvoj kvalitnej bytovej výstavby je do budúcnosti kľúčová väčšia angažovanosť miest a obcí pri presadzovaní zodpovedných a udržateľných plánov výstavby. Práve to zavážilo v prospech Kamencov. „Zvíťazil koncept bezpečnej urbanistickej koncepcie s jasne čitateľnou hierarchiou príjemnej inkluzívnej koexistencie verejnej, polosúkromnej a súkromnej zložky,“ uviedol člen poroty slovenskej národnej súťaže CEZAAR Peter Moravčík.

Porota v rámci projektu Kamence od firmy Istrofinal ocenila možnosť verejných vychádzkových trás a spoločenskej interakcie v komunitných záhradách i vo verejnom priestore. Pri bytoch zaujali neobvykle veľkorysé priestory zavesených balkónov a loggií.

Posudzujúci architekti však identifikovali aj isté limity kvality dispozičných riešení a jednotlivých bytov. Slavo Bodis, generálny riaditeľ spoločnosti Istrofinal a investor projektu Kamence, vysvetľuje: „Snažili sme sa dávať pozor na dispozičné riešenia bytov, ktoré mali svoje limity a riešili sme ich zvlášť na toto okresné mesto. Architektúra, ktorú nám predstavili Miriam Lišková a Michal Sulo zohľadňovala aj to, že nie sme v hlavnom, ani v krajskom meste. Zohľadnili cenové limity pri predaji bytov, a zároveň to, že sa chceme odlíšiť od klasického sídliskového typu výstavby. Veľkorysé balkóny mali zvýrazniť komfort bývania, ale je mnoho ďalších drobných detailov, ktoré toto dielo má. Chceli sme tiež vytvoriť verejný priestor medzi jednotlivými domami, komunitné záhrady nad garážami, pridať nevšedné umelecké diela na fasády domov a úplne netypické je riešenie detského ihriska, ktorého motívom bola rieka – toho sa stále držíme, pretože práve rieku Kysuca máme v blízkosti. Takže ono to má hlbšiu myšlienku. Toto zadanie sa podarilo architektom pretaviť do ich návrhu a sme veľmi radi, že porota práve toto ocenila a pri svojom hodnotení zdôraznila – že my síce nie sme luxusným projektom, ale sme projektom, ktorý má iné riešenia na kvalitu bývania.“

O úskaliach pri realizácii bytových domov hovorí aj architekt projektu Kamence Michal Sulo. „Tento segment je veľmi komplikovaný a náročný, stretávame sa s obrovským množstvom obmedzení, a pri týchto projektoch je o to dôležitejšia spolupráca so všetkými zúčastnenými, so všetkými ostatnými profesiami. Je to veľmi komplikované vyvažovanie komerčných záujmov s tými, ktoré sú našou úlohou v urbanizme, vyvažovania toho, čo zastupujeme my, so záujmami developera. Aby to celé malo ekonomický zmysel a aby sme hlavne ustrážili verejný záujem.“ 

Istrofinal a architekti pokračujú i v ďalších etapách

Architekti ateliéru SLLA zakomponovali štvrť Kamence do zvyšku mesta Kysucké Nové mesto, čiže nie je od neho nijak vyčlenená. Naopak, snaží sa pritiahnuť aj ostatných obyvateľov na príjemnú prechádzku k rieke či pohrať sa s deťmi na ihrisko. Pracujú aj na nasledujúcich etapách projektu Kamence, z ktorých najbližšie má byť dokončená Etapa 2 v septembri budúceho roka.

Okrem verejného, súkromného a komunitného priestoru budú Kamence od developera Istrofinal doplnené aj o kompletnú občiansku vybavenosť. „Plánujeme v tomto území realizovať obchodnú zónu, peší bulvár, či materskú škôlku. Aby malo všetko, čo človek potrebuje mať na blízku. V rámci prvej etapy sme sa rozhodli vytvoriť aj oddychovú zónu pre veriacich, o ktorej sa síce nehovorí, lebo je na okraji, ale pribudnú aj ďalšie. Budú zas inak tematicky orientované. Takisto každý dom v nasledujúcich etapách bude iný, jedinečný, neopakujúci sa, tak ako človek,“ dodáva Slavo Bodis.

Na galavečeri CEZAAR 2021odznelo aj to, že na Slovensku je kategória bytových domov najviac zastúpená, avšak často sprofanovaná. Tým, že dopyt prevyšuje ponuku a investor takmer s istotou predá všetky byty, opomína sa kvalita. Vyjadrili sa tak odborníci, ktorí vedia oceniť to navyše, čo vkladajú do diela architekt, investor a stavbár vo vzájomnej spolupráci a vízii.

Slavo Bodis na margo dodáva: „Je pravda, že keď niektorí developeri nie sú nútení rozmýšľať nad architektonickými alebo urbanistickými vylepšeniami, tak ich to netlačí. Tu nás to nejakým spôsobom baví, každý sme iný a snažíme sa do projektu vniesť niečo svoje. Niekto má rád architektúru, niekto umenie, iný komunitné projekty. A myslím si, že je to pre ľudí, ktorí tam budú bývať, naozaj dobré, a že to ocenia.“ 

A zadosťučinenie niekedy prichádza aj v nečakanej forme. Napríklad v podobe sošky, ktorú si pred pár dňami prevzali architekti diela Kamence.

Zdroj: Istrofinal, a.s.