Kam s deťmi vo Vysokých Tatrách? Navštívte Sliezsky dom!

Vysoké Tatry sú nádherné a ponúkajú toho naozaj veľa. Aj s malými deťmi sa tam dá podniknúť viacero zaujímavých „vysokohorských“ túr. Nemusíte skončiť len na prechádzke okolo Štrbského plesa či na Hrebienku. Môžete sa vybrať aj trošku vyššie napríklad na Sliezsky dom!

Sliezsky dom je najvyššie položený hotel na Slovensku. Nájdete ho priamo pod Gerlachovským štítom pri Velickom plese, v nadmorskej výške 1670 m n. m. Ciest k nemu vedie viacero. S deťmi však odporúčame vybrať si peknú trasu z Tatranskej polianky. Po zelenej značke si užijete krásnu trasu popri Velickom potoku, plnú výhľadov na okolité štíty. Na jeseň potešia malých výletníkov aj čučoriedky a brusnice, ktoré v prvej polovici trasy často lemujú turistický chodník. Značka uvádza dĺžku trasy 1.45 hod. S malými turistami je to tak na 2 – 2,5 hodinky. Pri Velickom plese aj na terase Sliezskeho domu je však dostatočný priestor na oddych a regeneráciu. Či už vysokohorským vzduchom alebo motivačnou parenou buchtou. Pri prechádzke okolo Velického plesa odporúčame navštíviť aj Velický vodopád.

Štartovať na výlet odporúčame ráno. Poobede sa už hore, hlavne na jeseň, rýchlo stmieva a ochladzuje.

Ak by sa vám trasa obojsmerne zdala pre deti príliš dlhá, nezúfajte. Každú pol hodinku totiž prichádza priamo pred hotel minibus TANAP-u, ktorý za poplatok zvezie turistov až dole na parkovisko v Tatranskej Polianke.

Turistická zelená značka sa občas prepletá aj s asfaltovou cestou. Ide o neverejnú komunikáciu zjazdnú len s povolením od Správy TANAP-u, ktorá slúži Horskej službe a na zásobovanie horského hotela, ako cyklotrasa a alternatívna cesta pre turistov. Ak hľadáte vysokohorskú trasu na kočíkovanie tak ste na správnej adrese.

Nezabudnite, sa na výlet poriadne pripraviť a obliecť. Počasie sa vo vysokých horách rýchlo mení teplé oblečenie a voda sa vám v Tatrách určite vždy hodia!