Ideálne predsavzatia na rok 2022!

Dajte si skutočne dobré predsavzatia a skúste ich dodržať! Prinesú vám pohodu, viac času a možno aj oveľa viac!

Väčšina z nás si dáva rôzne predsavzatia nielen na nový rok. A väčšinou nám nevydržia dostatočne dlho, aby sme mohli zbierať ovocie úspechu. Niektorí ostávajú frustrovaní, iní začínajú stále odznova. Sú však aj takí, ktorí sa svojich cieľov držia, pomaly sa k nim približujú alebo ich proste dosiahnu.

Predsavzatia k začiatku nového roku vždy tak trochu patria. Možno je už čas dať si aj menej hmatateľné predsavzatia ako tie klasické, viditeľné a prvoplánové. Nové auto, pár kíl dole a zlepšenie sa v čomkoľvek určite prinesú veľmi dobrý pocit. Nakoniec ich ani nie je až také ťažké získať, pri troche systematickej aktivity. My však pre vás máme trošku iné tipy na ideálne a zmysluplné predsavzatia!

Budujte vzťahy

Komunikácia, počúvanie a záujem, znie to jednoducho a napriek to sa týchto pár základných prvkov z našich vzťahov vytráca. Stále viacerí fungujú už takmer mechanicky v práci, rodine aj vo vzťahoch. Bez komunikácie prichádzame o množstvo informácií a vnemov. Strácame porozumenie a kontrolu nad situáciou. Správne otázky a počúvanie s pochopením nám prirodzene poskytujú priestor na prehlbovanie a budovanie vzťahov. Zrýchľujú komunikáciu, predchádzajú nedorozumeniam a fabuláciám. Vďakou tomu, že vieme čo naši blízky riešia, ako sa cítia, čo potrebujú, čo ich trápi a zaujíma, vieme lepšie na situácie reagovať. Nedostávame sa do zbytočných konfliktov, nevzniká napätie či nepochopenie. (Stačí jednoduchý vianočný príklad  – Koľkí z darovali niečo len tak, bez toho, aby vedeli ako bude druhá strana reagovať a o čo by skutočne stála. A pritom často stačí len počúvať, prípadne sa opýtať . 🙂 )

Dajte si čas pre seba

Je jedno čo budete počas neho robiť. Je to váš čas. Môžete piť kávu, ísť von, čítať, cvičiť, učiť sa, meditovať alebo len tak niekde sedieť a pozerať do blba. Tento kúsok času pre seba aj keď sa to nezdá je ohromne oslobodzujúci a má mimoriadne blahodarné účinky – na mozog, pre vzťahy, pre pocit oddychu aj slobody. Často práve počas tohto času pre seba prídu sami od seba mnohé myšlienky, na ktoré ste predtým nemali priestor.

Hovorte „nie“

Je to ťažké, ale ide to! Sami nie sme zvyknutí dobre vnímať odmietnutie. Bývame prekvapení a zaskočení. Je to však normálne. Nedá sa všetko. Je potrebné vyberať si čomu venujete svoj čas a energiu. Ideálne je to „nie“ zdôvodniť, aby si druhá strana nerobila sama rôzne nevhodné uzávery. (Určite poznáte veľa príkladov toho ako kývnete na niečo, čo už v tom momente viete, že bude problém. Prípadne vám niekto sľúbi niečo, čo nakoniec nedodrží. Nebolo by bez týchto zbytočných prísľubov ľahšie?)

Myslite pozitívne

Toto je naozaj klišé a naozaj to funguje. Nedá sa myslieť pozitívne úplne nasilu. Obzvlášť ak ste trochu pesimistický a opatrný typ, prípadne máte sklony k dramatizovaniu situácie. Dá sa však na tom pracovať. Jednoducho je potrebné odstrihnúť všetky kanály, ktoré vám spôsobujú stres, strach a nevôľu. Či už sa jedná o správy alebo ľudí. Nepotrebujete sa zahlcovať negatívnym obsahom a zbytočnými problémami. Snažte sa obklopiť pozitívnym obsahom aj ľuďmi. Riešte to, čo viete ovplyvniť a máte na to dosah. Uvidíte že sa budete cítiť podstatne lepšie a zmena bude naozaj pozitívna.  

Hovorí sa, že všetko je v hlave a treba mať len správnu motiváciu. Mať pekné vzťahy, vedieť si užiť svoj čas a mať pozitívny prístup k životu je celkom dobrá motivácia.

Zdroj: zijeme.sk / Foto: Tumisu – Pixabay.com