Ja by som aj – tretia zbierka aforizmov Tomáša Lazára

Len pár dní pred Vianocami vydáva žilinčan Tomáš Lazár svoju zbierku aforizmov. Po prvých dvoch – Polsto a Slovo miesto činu, prichádza s treťou knihou, ktorá nesie názov Ja by som aj.

„Táto zbierka sa rodila akosi ťažšie ako predošlé dve a hlavne dlhšie,” priznáva Tomáš. „O to väčšiu radosť z nej ale mám,” dodáva.

Vyše sedemdesiat aforizmov, epigramov a slovných miniatúr dopĺňajú ilustrácie, o ktoré sa postaral Ján Kurinec. „Keď som mu texty poslal, veľmi sa mu páčili,” opisuje spoluprácu Tomáš Lazár. „Stretli sme sa pri káve, povedali si predstavy o tom, ako by kniha mohla vyzerať a dohodli sme sa, že mu nechám voľnú ruku a sám si vyberie, ku ktorým aforizmom nakreslí ilustrácie.”

Trojicu autorov uzatvára Peter Dlhopolček, ktorý celú knihu graficky spracoval a dodal jej finálnu podobu. Tomáš a Peter sa stretli už v roku 2014 pri knihe Polsto, ktorú vtedy Peter aj ilustroval.

Je vidno, že Tomáš sa so slovami rád hrá a umne s nimi narába. „Mám rád minimalizmus a viac než strach, že nebudem mať čo povedať, ma desí, že budem hovoriť veľa. Často si pri písaní spomeniem na Smoljakove slová: Každé zbytočné slovo je zbytočné.”

Zbierka vznikala takmer štyri roky. A ako Tomáš vraví, inšpirácia na jednotlivé texty prichádza niekedy častejšie, niekedy menej, no vždy nečakane: „Veľa mojich textov vzniklo počas rozhovorov s inými ľuďmi, alebo pri započutí útržkov cudzích rozhovorov. Mám rád, keď ľudia pri rozprávaní príliš nepremýšľajú, často tak totiž povedia nejaký dvojzmysel, alebo pospájajú slová tak, že z toho ten aforizmus doslova trčí a vtedy prichádzam ja a zapisujem.”

Tomáš Janovic o Tomášovi Lazárovi napísal: „Nementoruje, čiže nedvíha ukazovák. Ale nedvíha ani prostredník. Veľmi zručne využíva hravosť a bystrosť slovenčiny.”

Knihu aforizmov Ja by som aj si môžete kúpiť v žilinskom Artfore, alebo objednať cez Martinus, či priamo u autora: https://www.facebook.com/commerce/products/ja-by-som-aj/4923954171001728/

Otázka
Je vhodné
pochlebovať
celiatikovi?

Zero waste
Bezdetný zero waste pár
má detí ako smetí.

Číra zvedavosť
Pri tých, ktorí mieria nahor,
nás najviac zaujíma,
ako dopadnú.