Šošovicové karbonátky so šampiňónmi, zemiakovou kašou a stupavskou čalamádou. Prišla nás navštíviť teta, ktorá je vegetariànka a hneď začala protestovať, či sme normálni, že ona karbonátky jesť nebude. Keď zistila, že sú zo šošovice a šampiňónov, tak sme ju nevedeli od nich odtrhnúť a boli sme radi, že nám niečo zostalo Toto je jedno z ďalších jedál, ktoré si viete jednoducho pripraviť aj cez pracovný týždeň
Doba prípravy: 45 minút
Počet porcií: 8
Suroviny:
- 300 g zelenej šošovice
- 3 mrkvy
- 500 g hnedých šampiňónov
- 2 cibule
- 3 strúčiky cesnaku
- Čerstvý tymián
- 1 vajíčko
- Strúhanka
- 1 ČL rímskej rasce
- 1 ČL údenej papriky
- 1 bobkový list
- Soľ a korenie
Postup: Šošovicu namočíme do studenej vody ideálne deň vopred. Vodu zlejeme a spolu s mrkvou, 1 strúčikom cesnaku a bobkovým listom uvaríme. Cibuľu, cesnak a šampiňóny rozmixujeme a na štipke olivového oleja restujeme tak, aby sme odparili co najviac tekutiny, osolíme, okoreníme, pridáme tymián, restujeme cca 10 minút. Šošovicu s mrkvou zlejeme, rozmixujeme a zmiešame so šampiňónovou zmesou, pridáme vajíčko, rascu, papriku, strúhanku a poriadne premiešame, na záver dochutíme soľou a korením. Mokrými rukami vytvarujeme karbonátky, ktoré opražíme z každej strany na olivovom oleji a následne dopečieme v rúre na 180C približne 20 minút. Podávame so zemiakovou kašou a (ideálne) stupavskou čalamádou.