Pomaly pečený teľací krk so šafránovým risottom a citrónovou gremulatou 👌

Pomaly pečený teľací krk so šafránovým risottom a citrónovou gremulatou 🇮🇹👌 Aké sú Vaše tradície na nedeľný obed? My sa vždy snažíme robiť aj poriadny vývar, ktorého spravíme veľké množstvo a časť si zamrazíme na neskoršie použitie, napríklad na risotto. Práve pri krémovom talianskom risotte je najdôležitejší poctivý vývar, ktorý mu dodá chuť aj farbu. Tentokrát sme spravili modifikáciu milánskej klasiky, ale teľacie lýtko sme vymenili za krk 😊 samozrejme gremuláta nemôže chýbať😉

♨️ Doba prípravy: 2,5 hodiny

♨️ Počet porcií: 6

♨️ Suroviny:

🥩 Teľací krk:

  • 1 kg teľacieho krku
  • 2 mrkvy
  • 4 stonky stonkového zelera
  • 2 cibule
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 konzerva krajných paradajok
  • 2 dl bieleho vína
  • 0,5 l vývaru
  • hl. múka
  • 10 guličiek nového korenia
  • 2 bobkové listy
  • Čerstvý tymián a oregano
  • Petržlenová vňať
  • Soľ a korenie

🥘 Šafránové risotto:

  • 450 g ryže Carnaroli alebo Vialone nano
  • 3 šalotky
  • 3 plátky masla
  • 2 l silného vývaru
  • 2 dl bieleho vína
  • Šafrán
  • Parmezán
  • Olivový olej
  • Soľ a korenie

🌿 Gremolata:

  • 2 hrste petržlenovej vňate
  • 1 strúčik cesnaku
  • Kôra z jedného bio citróna

♨️ Postup:

🥩 Teľací krk: Mäso okoreníme, osolíme, obalíme v múke a orestujeme na panvici s olivovým olejom zo všetkých strán a vyberieme. Do panvice, kde sme restovali mäso pridáme nadrobno nakrájanú zeleninu, bobkový list a korenie, sprudka orestujeme, podlejeme vínom, odparíme alkohol, pridáme paradajky, nahrubo nasekanú petržlenovú vňať, podlejeme vývarom, osolíme, okoreníme a vložíme naspäť mäso. Dusíme asi 15 minút a vložíme do rúry vyhriatej na 180 C a pečieme pokiaľ bude mäso mäkké.

🥘 Risotto: Šalotku nakrájame nadrobno, na panvici rozpustíme plátok masla spolu s olivovým olejom, pridáme šalotku, restujeme asi 3 minúty, vložíme ryžu, ktorú nepremývame! Stále miešame, aby sa každé zrnko ryže orestovalo, zalejeme vínom, odparíme alkohol a pridáme 2 naberačky horúceho vývaru a šafrán. Stiahneme plameň a za stáleho miešania varíme asi 15 minút. Počas tejto doby pravidelne dolievame po naberačkách vývar tak, aby bola ryža neustále zaliata. Keď je ryža al dente stiahneme z plameňa, pridáme 2 plátky masla a parmezán. Dôkladne premiešame, dochutíme soľou a podávame.

🌿 Gremolata: Petržlenovú vňať spolu so strúčikom cesnaku a nastrúhanou citrónovou kôrou nasekáme nožom úplne na jemno. Na tanier naberieme risotto, na ktoré položíme ossobuco aj s troškou omáčky a posypeme gremolatou.

Zdroj: Ó jedlo mio