Doba prípravy: 45 minút
Počet porcií: 10 porcií
Suroviny:
Špenátové halušky:
- 800 g mrazeného špenátu
- 2 vajíčka
- 700 g polohrubej múky
- Soľ
Syrová omáčka:
- 1 l mlieka
- 65 g hl. múky
- 70 g masla
- 100 g parmezánu
- 350 g smotanového syra
- 200 g goudy
- Muškátový oriešok
- Soľ a korenie
Na podávanie:
- Slanina
- Cibuľa
Postup:
Špenát uvaríme, zlejeme a necháme vychladnúť, následne rozmixujeme, v prípade potreby pridáme štipku vody. Do špenátu pridáme vajíčka, soľ a múku, poriadne premiešame pokiaľ nemá hustú konzistenciu. Varíme v osolenej vode približne 5 minút. Hotové halušky scedíme.
Z masla a múky si pripravíme zápražku a zalejeme teplým mliekom. Za stáleho miešania privedieme do varu a varíme asi 5 minút na malom ohni. Dochutíme soľou, korením a muškátovým orieškom. Do hotového bešamelu pridáme nastrúhaný parmezán, goudu, smotanový syr a poriadne premiešame.
Na záver hotové halušky zmiešame so syrovou omáčkou a podávame s opraženou slaninou a cibuľou.