Dostaňte sa do formy s jarným kardio tréningom!

Jarné lúče už lákajú von. Večery a rána už nebývajú také mrazivé a to je ideálna príležitosť vyraziť von za športom. 

Mnohým zima či mráz pri športe vôbec neprekáža. Sú však aj typy, ktoré uprednostnia pohodovejšie a vrúcnejšie počasie, kedy mrazivý vietor vystrieda príjemný jarný vánok. 

Pred letom sa viacerí túžia dostať do formy. Vytvarovať si postavu alebo zhodiť zopár kíl sa vždy zíde. Vďaka kardio tréningu sa to dá pomerne jednoducho docieliť a navyše k tomu ešte dostanete aj príjemný bonus. Kardio totiž spoľahlivo posilní vašu kondíciu a imunitu. Navyše sami čoskoro zistíte, že vám prinesie aj lepšiu náladu. Nenadarmo ho odporúčajú všetci špecialisti od kardiológov, gastrológov, dietológov až po psychológov a psychiatrov. Tí čo sa hýbu sú na tom lepšie. Tí čo sa hýbu v správnej frekvencii podporujú svoje telo hneď na niekoľkých úrovniach zároveň – fyzickej aj psychickej.

Kardiovaskulárne cvičenie alebo aeróbny tréning je fyzická aktivita „s kyslíkom“. V pracujúcich svaloch za prítomnosti kyslíka dochádza k obnove energie. Počas tejto práce sa spaľujú cukry a neskôr aj tuky. Ach ste sa rozhodli páliť tuky, oplatí sa  pri kardio tréningu sledovať svoju pulzovú frekvenciu. Štandardne sa odporúča frekvencia okolo 114 -130 úderov srdca za minútu. Dnes si ju poľahky odmeriate pomocou inteligentných hodiniek. Klasickou pomôckou pri kardio tréningu odjakživa je, že ak dokážete pri behu ešte rozprávať, ste v danom frekvenčnom pásme. Nezabudnite, že ak má mať kardio tréning zmysel, je ho potrebné vykonávať minimálne 30 minút. 

Neviete sa rozhodnúť, ktoré kardio by bolo pre vás to pravé?

Vonku na jar je ideálne pustiť sa do behu, bicyklovania, nordic walkingu, rýchlej chôdze či aerobicu. Pol hodinku pri nich strávite ako nič.

V posilke na aeróbne aktivity poslúži bežecký pás, schody, veslovací či cyklo trenažér. A nezabudnite na plávanie! To patrí odjakživa medzi top kardio aktivity.

Kardio tréning spoľahlivo spaľuje kalórie a je veľmi účinný pri chudnutí, ak ho skombinujete so silovým tréningom, či výbušným cvičením (šprint, HIT) účinky a rýchlosť chudnutia sa dostavia zaručene rýchlejšie dokonca aj posilnenie svalových partií bude podstatne viditeľnejšie. 

Tak čo, idete na to?

Čím skôr začnete, tým skôr sa budete môcť tešiť s výsledkov!