Festival Hory a mesto Žilina sa konal!

Festival Hory a mesto Žilina už tradične priniesol výber toho naj zo svetovej outdoorovej produkcie. Pandémia koronavírusu zasiahla aj do organizačných plánov a preto tohtoročná prehliadka bola v komornejšej atmosfére vo formáte „open air“ v letnom kine pod Rondlom. Séria celovečerných filmov, doplnená o kratšie fascinujúce snímky zachytávajúce rôzne adrenalínové aktivity a prednáška o tom, čo všetko sa dá zažiť pri lete balónom, boli príjemným spestrením predposledného augustového týždňa.

Snáď najväčší úspech u divákov festivalu si našiel hneď prvý festivalový večer film: S klavírom do Zanskaru – silný príbeh o mužovi, hore a klavíri. Desmond O’Keeffe, 65-ročný ladič klavírov, ktorý sa zamýšľa nad blížiacim sa dôchodkom sa rozhodne pre najnáročnejší a najnebezpečnejší projekt vo svojej štyridsaťročnej kariére: prepraviť storočný 80-kilový klavír značky Broadwood and Sons z rušného Londýna do vzdialeného srdca indických Himalájí.

Vo štvrok si diváci vychutnali pestrý mix aktivít z rôznych kútov sveta a poriadne dobrodružstvo  vodáka Tomáša Ščepku. Dokument PET kajak projekt, okrem iného poukazuje najmä na problém znečistenia riek a morí.

Počas piatkového finálneho večera diváci spoznali slovenskú bouldrovú oblasť Končitá, navštívili Pyreneje aj  Záchrannú stanicu pre zranené zvieratá v neďalekej Zázrivej. Festival zakončil

úžasnou prednáškou aj s názornou ukážkou toho ako sa môžete cítiť v koši lietajúceho balóna Matej Hruštinec z tímu balonom.sk.

Ôsmy ročník ročník festivalu navštívilo cez 250 divákov.