Výnimočný filmový tip – Nechcený autoportrét

Dokumentárna dráma – Nechcený autoportrét je pôsobivá a silná filmová výpoveď o vyrovnávaní sa s nešťastím, pri ktorom zahynul jeho lezecký partner. Výnimočný film známeho režiséra Rasťa Hatiara aj napriek veľmi ťažkej téme rozhodne stojí za pozretie.

„Dvaja kamaráti, skialpinisti, sa vybrali na výstup. V horách je nádherný deň, ale všetko náhle zmení lavína. Roman – profesionálny horský záchranár po dlhom páde zahynie, Rasťovi sa po dráme spojenej s útrapami a rizikami na hranici života akoby zázrakom podarí prežiť. Kamera, na ktorú celú cestu natáčal je nepoškodená. Zasiahnutý hlbokou tragédiou sa s touto skúsenosťou pokúša vyrovnať vlastným spôsobom. Počas roka pracuje ako autor televízneho magazínu o horách, kde konfrontuje seba a ďalšie postavy s podobným traumatickým zážitkom. O 9 mesiacov sa na miesto nešťastia vyberie opäť. Ako východisko zložitej psychickej katarzie tak vzniká film Nechcený autoportrét.“

Film Nechcený autoportrét si môžete pozrieť na linku:

Pozretím/zapožičaním filmu prispejete na vybraný dobročinný projekt, ktorým bude podpora človeka v núdzi, podpora pozostalých po obetiach horských nešťastí alebo človeka, ktorý to bude potrebovať. 

*Rasťo Hatiar je slovenský kameraman, scenárista a režisér. Medzi jeho prvé úspešnejšie diela patria filmy Stratení Nomádi a Dotknúť sa Denali, ktoré získali viacero ocenení. Je autor dokumentu o Petrovi Hámorovi a relácie RTVS Extrémne v horách. Medzi jeho ďalšie mimoriadne úspešné filmy patria napríklad Zabijácka krása, Slepá dôvera, Obyčajní chlapci, teória šťastia podľa Rybanského, Vrcholová príťažlivosť a mnohé ďalšie. Dlhodobo sa zaoberá produkciou dokumentárnych filmov najmä z horského prostredia.