Výstava diel finalistov ceny Oskára Čepana

Máte chuť zájsť si na nejakú zaujímavú výstavu?

Máme pre vás v ponuke hneď štyri a všetky pod jednou strechou!

Zrekonštruovaná neologická synagóga v Žiline od nemeckého architekta Petra Behrensa dlhodobo slúži ako centrum súčasného umenia a kultúry. Aj tento rok v nej nájdete  výstavu diel finalistov prestížnej ceny Oskára Čepana. Porota zostavila výber finalistov na základe dôslednosti, vôle objavovať, precíznosti, humoru a tvorivých ambícií autorov. Finalistami Ceny Oskára Čepana 2020 sú: Ludmila Hrachovinová (1984), Daniela Krajčová (1983), Kristián Németh (1983) a Jozef Pilát (1992). Cena Oskára Čepana je súčasťou medzinárodnej siete ocenení YVAA – Young Visual Artists Awards (www.yvaawards.org), organizovaných v krajinách stredovýchodnej Európy. Vznikla v roku 1996 a je určená vizuálnym umelcom do veku 40 rokov.

Počas dvojmesačného trvania výstavy budú mať návštevníci možnosť diváckeho hlasovania za svojho osobného favorita. Kľúčovou udalosťou bude vyhlásenie laureátky/ laureáta za účasti členov medzinárodnej poroty aj minuloročného víťaza Erika Sikoru, ktoré sa uskutoční v piatok 13. novembra.

A prečo cena nesie meno Oskára Čepana? Jednou z viet, to pekne vystihol Peter Zajac, júl 2014:

„Oskár Čepan stelesňuje v prvom rade odvahu mladých výtvarníkov z okruhu Konfrontácií, ale súbežne s nimi alebo v tesnom slede za nimi aj konceptualistov a predstaviteľov všetkých foriem performancie a kultúry prezencie.“

Výstava finalistov a finalistiek prebieha od 30. 9. – 6. 12. 2020 každý utorok – nedeľa 13.00 – 19.00. Nenechajte si ujsť túto jedinečnú príležitosť pozrieť si mladé súčasné slovenské umenie.

Foto (c) Nová Synagóga Žilina