Eko Friendly Žilina

O aktívnych ľudí, ktorým záleží na našom okolí v Žiline naozaj netrieme núdzu. Jedným z nich je aj Karol Haas zo združenia Eko Friendly Žilina.

Každoročne organizuje viacero akcií, pri ktorých sa čistia sídliská, mestské časti, ulice, parky či okolie žilinských vôd. Medzi najväčšie čistiace podujatie už dlhé roky patrí čistenie Vodného diela Žilina. Každoročne sa počas jedného čistenia vyzbieralo ohromné množstvo odpadu. V roku 2019 to bolo až päť veľkých kontajnerov, ktoré pomohlo naplniť 250 dobrovoľníkov.

Stúpajúcu tendenciu záujmu o čistotu okolia a trend pomôcť aj vlastnými rukami tento rok zabrzdila pandémia. Avšak napriek obmedzeniam, ktoré zabraňujú organizovať masové akcie, sa aktívne typy vynašli. Ako hovorí sám zakladateľ združenia – množstvo našich dobrovoľníkov sa tento rok zmobilizovalo individuálne a rozhodlo sa bojovať s odpadom samostatne. Rodiny a malé skupiny chodia po lese, mestských častiach a zbierajú odpadky. Fotia sa pri tom a natáčajú. Dávajú najavo, že im záleží na priestore okolo nás a je potrebné sa oň starať a zaujímať. Fotky a videá z čistenia pridávajú na sociálne siete, kde vyzývajú ďalších, aby sa tiež zapojili do tejto iniciatívy. Najjednoduchšie je totiž vždy začať od seba.