dav

Pripravovanie Sphéry

Nová synagogóga
work in progress – inštalácia výstavy
8. 12. 2020 – 3. 1. 2021, utorok – nedeľa 13.00 – 19.00

“Milujem rytmus, radenie… opakovanie. Kreslenie čiar ma dostáva k absolútnemu tichu, k sebe bez mysle. K plnohodnotnému práznu, k zmyslupnému času. K nezobraziteľnej podstate hlbokého priestoru medzi čiarami. Niekedy mi zostane myseľ len pre nádych a s kreslením čiary trvajúci výdych a znova a znova tak. Čiara by mohla deliť roky a rok by mohol byť tým nádychom pred ďalším rokom.” (Juraj Gábor)

Na budúci rok pripravujeme veľké dielo. Bude o neviditeľnej Sphére, ktorá je pod kupolou Novej synagógy. Čiastočne a na jeden rok ju zviditeľníme a pozveme do nej umelcov a vás.

Juraj Gábor už na pripravovaní Sphéry robí niekoľko rokov. Začiatok fyzického rastu diela v Synagóge je spojený so zbieraním energie a materiálu. Celý proces vzniku Sphéry bude otvorený verejnosti a galéria bude počas inštalácie otvorená. V decembri namiesto vianočných trhov do centra Synagógy privezieme prvých 12 kubíkov dreva z Jurajovho štyri roky starého diela Vertikálna gradácia, monumentáneho schodiska vytvoreného pre galériu Kostka v pražskej Meet Factory.

Vertikálnu gradáciu o postupnom stúpaní a klesaní, raste i úpadku, presúvame pod kupolu, aby rozšírila naše možnosti putovania do inej Sphéry. Od hmoty, jej váhy a špecifickej povahy materiálu sa postupne prostredníctvom celoročného programu chceme dostať opäť k jej nehmotnému a abstraktnému rozmeru.

Horizontálnu Vertikálnu gradáciu doplnia kresby slávnej umelkyne Agnes Martin, ktorú ani Juraj Gábor pred pred rokom ešte nepoznal: “Najprv som si jej dielo uvedomil na pohľadnici, ktorú do našej domácnosti dostala moja snúbenica. Bola na nej s krásnym prianím šťastia do roku 2020 reprodukcia obrazu Happy Holiday pripomínajúca výrez červeno-bielych pásov na stene v Synagóge. Potom som dostal vo februári poštou katalóg s reprodukciami jej kresieb od poetky Mily Haugovej so slovami, že ten katalóg patrí ku mne. Poslala mi ho po tom, ako som jej v lete 2019 daroval knihu mojich kresieb. Rozhodol som sa kresby z knihy Agnes Martin vystaviť a ukázať akési paralelné línie.”

Prajeme vám šťastné sviatky, vydýchnutie a hlboké nadýchnutie v novom ťažko popísateľnom priestore Sphéry, ktorú pre vás pripravujeme v roku 2021.

Juraj Gábor a jedna z jeho skíc Sphéry, ktorú začíname pripravovať na rok 2021.

Zdroj: Nová synagóga