Prvá etapa rekonštrukcie Katedrály

V stredu 9. decembra 2020 bola definitívne odstránená posledná časť lešenia z hodinovej veže Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline, čím sa uzatvára prvá etapa komplexnej obnovy jej exteriéru. Reštaurovanie veže pod taktovkou hlavného reštaurátora Mária Flaugnattiho bolo podporené dotáciou Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky z programu Obnovme si svoj dom. Obnova bude pokračovať na budúci rok.


Rekonštrukcia zahŕňa tri etapy – obnovu exteriéru (2020 – 2021), obnovu interiéru (2022 – 2024) a obnovu hnuteľných kultúrnych pamiatok v interiéri (2025). Ministerstvo kultúry SR podporilo rekonštrukciu katedrály sumou 801-tisíc eur.


Počas rekonštrukcie Katedrály Najsvätejšej Trojice v Žiline sa našli viaceré zaujímavé nálezy. Najväčším bola doteraz neobjavená krypta s kostrovými pozostatkami, pravdepodobne z 13. alebo 14. storočia.


Príjemným prekvapením bolo objavenie kapsúl z odkazom predkov vo veži katedrály. Po otvorení sa v nich našli mince a dobové dokumenty. Posledný odkaz bol z roku 1942. V kapsuli sa však našla aj menšia kapsula, ktorá obsahovala „správy“ z čias výstavby veže z roku 1881.


Katedrála Najsvätejšej Trojice je jednou z najstarších stavieb na území mestskej pamiatkovej rezervácie Žilina a patrí medzi najstaršie a najvzácnejšie objekty.

Zdroj: KPU Žilina