Máte v živote balance? Značka KWASÖBOARDS rozhodne áno!

KWASÖBOARDS je lokálny projekt zameraný na ručnú výrobu balančných dosiek – balanceboardov a príslušenstva. Mladí manželia Jakub a Alex zo Žiliny ich vyrábajú už niekoľko rokov.

„Milujeme pohyb a balance. Na doskách, či už longboardoch, snowboardoch a balanceboardoch trávime naozaj veľa času“ hovorí Alex. 

Lásku k pohybu a „doskám“ sa rozhodli posunúť ďalej. Na základe svojich pozorovaní a skúseností z pohybu na doske, vytvorili Alex s Jakubom vlastný vyvážený produkt z kvalitných materiálov. Pridanou hodnotou je precízne ručné spracovanie. Práve to robí z každej dosky unikátny originál, ktorý vždy pochádza z limitovanej série.

Balanceboard pozostáva z balančnej dosky a valca. „Podstata pohybu na ňom je taká, že človek stojí na doske, ktorá je krížom položená na valci a snaží sa na nej udržať, tak aby sa koncami dosky nedotkol zeme. Znie to jednoducho. A časom to naozaj až také zložité nie je. Treba však nájsť rovnováhu.“ hovorí Jakub.

Pri balancovaní sa uplatňuje princíp propriocepcie, teda schopnosti nervového systému zaznamenať zmeny vznikajúce vo svaloch a vo vnútri tela pohybom a svalovou činnosťou. V skratke – pri balanceboardingu cibríte uvedomovanie si svojho ťažiska a zapájate pri tom celé telo.

Balanceboard nachádza široké využitie vo viacerých oblastiach športu. Je to výborná tréningová pomôcka, aj „trenažér“ boardových športov ako už spomínaný snowboarding, skatebarding alebo aj surfing. Skvelé na balanceboardingu je to, že ho môžete vykonávať kdekoľvek. Nezáleží na tom či si vyberiete interiér či exteriér.  Na prvý pohľad jednoduchý pohyb v sebe ukrýva zapájanie veľkého množstva svalov a tým aj rozsiahle cvičenie a to už pri 20 minútach balansovania. „Budete prekvapení, keď pocítite vnútorné svaly, o ktorých ste možno doteraz ani nevedeli“ smeje sa Alex. Balanceboard poskytuje tiež možnosť robiť zaujímavé triky vo forme rôznych prieťahov či skokov. Spevňuje nohy, zadok, core aj celkové držanie tela. Je výborný na relaxáciu, objavovanie nových možností pohybu, len tak pre zábavu a svoje uplatnenie nájde aj v jóge.

Názov KWASÖBOARDS pochádza z Jakubovej dlhoročnej prezývky. Tento šport si Alex aj Jakub zamilovali ešte predtým, než sa vôbec spoznali. Neskôr popri všetkých spoločných skateboardoch, longboardoch a snowboardoch sa rozhodli, že si vlastný balanceboard nekúpia ale vyrobia. A to podľa vlastných predstáv.

Prvý balanceboard vyrobili v roku 2019 z lepeného bukového masívu v jednoduchom tvare piškóty a roller z recyklovaného HDPE potrubia. Balanceboard sa im veľmi osvedčil a zapáčil sa aj ich priateľom a tak dosky pribúdali. Postupne sa začali venovať testovaniu a vývoju dosiek a rollerov (balančných valcov), aby dosiahli optimálne vlastnosti a vytvorili dosku, ktorá by bola univerzálna a dostupná pre všetky vekové a váhové kategórie. Po takmer dvoch rokoch vyrábajú balanceboardy v malých sériách v limitovanom množstve a stále ručne.

Každá séria sa niečím líši, či už sú to rôzne hrúbky alebo pomery strán dosiek. Vždy však s cieľom niečo vylepšiť alebo prispôsobiť. Tvar piškóty zostal nezmenený, ale konštrukcia súčasných dosiek pozostáva z celobrezovej preglejky s povrchovou úpravou fenolovými fóliami.

Doska je balansovateľná z oboch strán (hladká/protišmyková) podľa požadovaného trenia dosky o roller. Spolu s ošetrenými hranami je doska vodeodolná. Zaujímavosťou je, že sa tento materiál používa na betónové debnenie, či na podlahy návesov v automobilovej doprave. Lepené brezové drevo je v takejto úprave mimoriadne odolné voči mechanickému opotrebeniu. Roller je vyrobený z kvalitného HDPE potrubia s protišmykovou páskou v najefektívnejšom rozložení.

Aktuálna ôsma séria KWASÖBOARDS 8 bola inšpirovaná skateboardingom. Doska je trochu užšia a pripomína skate. Stále však poskytuje dostatok miesta aj pre ľudí s väčšími nohami. Je kompaktnejšia, ľahšia a ideálna na triky, pričom spĺňa všetky atribúty pre bežné balansovanie.
Konštrukcia dosky pozostáva z celobrezovej preglejky s povrchovou úpravou, ktorá zabezpečuje jej vodeodolnosť.

Dizajn značky sa zo série na sériu posúva ďalej. Stále však dominuje tmavá. Temné odtiene s jednoduchým minimalistickým doplnením loga a názvu KWASÖBOARDS nájdete už aj na čiapkach, mikinách a tričkách. Chystá sa totiž limitovaná kolekcia pre fanúšikov značky.

Okrem výroby Jakub a Alex realizujú aj workshopy a testovania svojich produktov, kde učia ľudí balansovať ako inštruktori. Ambíciou je rozširovať povedomie o tomto športe a robiť mu osvetu. Za posledné roky sa zúčastnili na viacerých eventoch a festivaloch. Mohli ste sa s nimi stretnúť na festivaloch Grape , Skaly,  Sewer Street Fest a iných. Od začiatku je ich cieľom okrem sebarealizácie, hlavne robiť radosť svojim priateľom, ale aj mnohým ďalším vo forme kvalitného produktu s dlhou životnosťou. Veď práve to je aj hlavnou myšlienkou projektu KWASÖBOARDS – „Tvoriť, spájať ľudí a baviť sa!“