Považské múzeum v júni

2. a 22. júna
Botanická vychádzka do prírody

Ak sa chcete dozvedieť trošku viac o bylinách a stromoch,  pozývame vás na prírodovednú  vychádzku s botaničkou Považského múzea do blízkeho okolia Žiliny. Prejdeme sa  lúčnymi a lesnými chodníčkami a pristavíme sa pri okolorastúcich bylinách či stromoch. Budeme sa podrobne venovať nielen lokálnej kvitnúcej kráse, ale aj iným témam, ktoré vás budú zaujímať. Vychádzky sú fyzicky nenáročné v ľahko prístupnom teréne, vhodné pre každú vekovú kategóriu.  Stretneme sa v stredu 2. 6. 2021 na lúkach nad Lalinkom a v utorok 22. 6. 2021 sa budeme túlať pod Malým Hradiskom nad Hájikom. Exkurzia začne vždy o 16. 00 a trvať bude približne dve hodiny. Konkrétne miesto stretnutia bude spresnené pred podujatím. Za divorastúcimi rastlinami sa vyberieme v závislosti od počasia, tak je dôležité sledovať webovú stránku Považského múzea (www.pmza.sk) alebo sa informovať priamo na kickova@pmza.sk alebo na tel. č. 0917868520, kde budú avizované prípadné zmeny termínu kvôli nepriaznivému počasiu.

Cena 1€ / osoba, deti do 6 rokov zadarmo.

17. – 18. júna
Žilina 1321 – 2021

Pri príležitosti 700. výročia od udelenia výsad mestu kráľom Karolom Róbertom a vydania jubilejného XXX. vydania Vlastivedného zborníka Považia vás pozývame na konferenciu, ktorá sa uskutoční v priestoroch Mestského úradu v Žiline. Z dôvodu obmedzení je nutná rezervácia pre neaktívnych účastníkov na bernatova@pmza.sk do 13. 6. 2021.

27. júna
Festival múzeí

Prezentácia múzeí, ktoré sú členmi Zväzu múzeí na Slovensku v areáli Budatínskeho parku. Akcia sa uskutoční len v prípade priaznivej pandemickej situácie.

do 30. júna
Slovanské hradisko na Veľkom vrchu

Výstava približuje výsledky archeologických výskumov uskutočnených na hradisku Veľký vrch pri obci Divinka, ktoré sa nachádza na sútoku potoka Divinka a rieky Váh. Po prácach  realizovaných v 70. rokoch minulého storočia sa tu uskutočnil v rokoch 2013 – 2019 systematický archeologický výskum. Získali sa poznatky o stavebnom vývoji opevnenia aj o osídlení hradiska. Autormi výstavy sú archeológovia Andrea Slaná z Považského múzea v Žiline a Gabriel Fusek z Archeologického ústavu SAV v Nitre. Jej cieľom je prezentácia výsledkov výskumov týkajúcich sa najmä jeho najmladšej fázy, predstavené však bude aj predchádzajúce osídlenie. Návštevníci si môžu pozrieť unikátne nálezy, ale aj fotografie, mapy a plány hradiska. Výstava sa nachádza v Drotárskom pavilóne.

jún
DREVODRÔT

Výstava prác študentov oddelenia dizajnu a tvarovania dreva zo Školy umeleckého priemyslu Josefa Vydru v Bratislave. Väčšina diel vznikla ako výsledok polročných prác v rokoch 2011 až 2014, pri ktorých sa sledovalo získavanie skúseností z prepájania dvoch rôznych materiálov: drevo a drôt. Výstava sa bude nachádzať v priestoroch Drotárskeho pavilónu.

do decembra 2021 – predĺžená
Z dediny či z mesta, do skrine sa zmestia

Móda sprevádza človeka od nepamäti. Spôsob odievania vypovedá nielen o vkuse nositeľa, ale aj o jeho spoločenskom, ekonomickom a sociálnom postavení. Zatiaľ čo dedinské prostredie uprednostňovalo tradičný spôsob odievania, mestská kultúra bola viac otvorená k prijímaniu módnych noviniek. V 20. storočí sa začínajú rozdiely vytrácať. Prvky ľudového odevu sa objavujú na odeve mešťanov a vplyv mestskej módy je viditeľný aj na dedine. Vizuálnym odkazom odievania minulého storočia je práve táto výnimočná výstava, ktorá je návštevníkom Budatínskeho hradu sprístupnená do decembra 2021.

Zdroj: Považské múzeum