Pomôžte šíriť dobré správy!

Zlých správ bolo za posledný rok naozaj dosť – je čas šíriť tie dobré.  

Posledný rok bol pre mnohých rokom zlých správ. Pandémia zasiahla negatívne do života každého z nás, no aj bez nej sa niekedy zdá, že bombastické, pesimisticky ladené zvesti, sa šíria akosi lepšie. Ľahko tak upadáme do predstavy, že svet je každým dňom horší. 

S rovnakým pocitom zápasil aj tvorca animovaných filmov Martin Smatana. Cítil, že negatívna nálada silnie nielen uňho, ale aj v jeho rodine a medzi priateľmi. Rozhodol sa preto, že proti tomu začne niečo robiť. Ako rodený optimista začal aktívne vyhľadávať dobré správy z celého sveta. Zistil, že pozitívnych príbehov nie je vôbec málo, len ich často prebijú na pohľad dôležitejšie udalosti. Preto si každý týždeň jeden pozitívny príbeh vybral a stvárnil ho v podobe veselej textilnej ilustrácie. Suché agentúrne články tak pod jeho rukami získali nový, svieži život. 

Martin vo svojej aktivite pokračuje dodnes a každý týždeň pripravuje nový obrázok. K jeho myšlienke sa prihlásilo vydavateľstvo Monokel, ktoré ju na jeseň spracuje do knižnej podoby: 52 týždňov – 52 ilustrovaných príbehov. Vznikne tak akási kronika udalostí, ktorá nám pripomenie, že uplynulý rok bol napriek všetkým objektívne ťažkým okolnostiam predsa len (aj) rokom dobrých správ. Jednoduchý nápad tak môže mnohým pomôcť uvedomiť si, že napriek záľahe negativizmu sa nielen vo svete, ale aj v našej bezprostrednom okolí, deje každý deň veľa dobrého. 

A presne o to ide: posilniť vnímavosť voči malým, často nenápadným pozitívnym príbehom, ktoré sa dejú okolo nás. Martin sa preto rozhodol zdieľať svoj nápad s každým, kto si myslí, že svet je oveľa lepšie miesto, než sa na základe množstva negatívnych správ môže zdať. Prostredníctvom práve prebiehajúcej crowdfundingovej kampane sa snaží osloviť ľudí, ktorí mu pomôžu šíriť dobré správy vo svojom okolí. Ale možné je aj to, že sa medzi nimi nájde niekto s natoľko silným vlastným príbehom, že sa nakoniec ocitne v Martinovej knižke. 

www.rokdobrychsprav.sk

Kontakt:
Peter Michalík – vydavateľstvo Monokel peter@monokel.ooo, +421917535573