Žilinské kultúrne leto pokračuje aj v septembri

Kultúrne a športové akcie v Žiline ešte neskončili:


ŽILINSKÝ MESTSKÝ POLMARATÓN

15.9.2021 / Námestie Andreja Hlinku

Žilina sa radí mesta s početnou bežeckou komunitou. Koniec letného obdobia v tomto roku prináša už 7.ročník tradičného Žilinského mestského polmaratónu. Štartuješ na Námestí Andreja Hlinku a súťažiť môžeš v kategóriách kolobežka, detské behy, 5km, 10,6 km a polmaratón. Registrácia prebieha online, čím skôr sa prihlásiť, tým viac ušetríš na štartovnom.

www.polmaraton.zilina.run/

ŽILINSKÁ PLAVECKÁ ŠTAFETA

16.9.2021 / 06:00 – 20:00 / Mestská krytá plaváreň

13.ročník tradičného podujatia Žilinská plavecká štafeta, ktorá bude opäť o prekonávaní rekordov. Cieľom akcie je zaplávať v uvedený deň čo najviac kilometrov, bez ohľadu na dosiahnutý čas. Naše mesto v posledných štyroch ročníkoch zvíťazilo medzi slovenskými mestami. Bude z toho pokračovanie zlatej tradície?

Viac info o podujatí: Mestská krytá plaváreň Žilina (plavarenzilina.sk)


ŽILINSKÝ LITERÁRNY FESTIVAL

16.9. – 18.9.2021 / 18. ročník

18.ročník Žilinského literárneho festivalu sa uskutoční 16.17.18.9 2021 v No­vej Synagóge v Žiline.
Témou tohtoročného ročníka bude literárna reflexia Sphéry diela Juraja Gábora, ktoré vypĺňa centrálny priestor synagógy.
V programe máme ambíciu v Žiline predstaviť veľa skvelých súčasných spisovateliek a spisovateľov, a to nielen zo Slovenska, ale aj z okolitých krajín Poľsko, Maďarsko a Česko.

Program a aktuálne informácie: www.zlf.sk


DEŇ ZDRAVIA

16.9.2021 / 10:00 – 18:00 / Námestie Andreja Hlinku

Aj tento rok sa Námestí Andreja Hlinku uskutoční 15. ročník podujatia zameraného na zdravie človeka s názvom Žilinský deň zdravia. Počas dňa organizátori osvetovou činnosťou upozorňujú na civilizačné choroby a ponúkajú zdravú alternatívu života s cieľom vzbudiť záujem verejnosti o jej uplatňovanie v každodennom živote.

+ Primátorská kvapka krvi 7:00 – 14:00 NTS Žilina


NOC LITERATÚRY

22.9.2021 o 18:00 / Stanica Žilina-Záriečie

Noc literatúry približuje verejnosti netradičným spôsobom súčasnú európsku literatúru prostredníctvom série verejných čítaní.

Noc literatúry je medzinárodný projekt, ktorý iniciovali České centrá rôznych európskych krajín. V jeden večer sa koná v mestách po celej Európe a v niekoľkých mestách na Slovensku. V Žiline Noc literatúry organizujeme v spolupráci s kníhkupectvom Artforum.

Tohtoročná Noc literatúry v Žiline sa bude konať na Stanici Záriečie a v jej blízkom okolí.

Sledujte našu facebookovú udalosť Noc literatúry 2021 v Žiline, kde budeme postupne zverejňovať vybrané knihy, z ktorých sa bude čítať.

Noc literatúry je podobne ako celá Stanica otvorená len pre zaočkovaných návštevníkov proti koronavírusu. Očkovanie preukážete Green passom v telefóne alebo vytlačeným potvrdením. Očkovanie platí 14 dní po druhej dávke očkovanie v prípade dvojdávkovej vakcíny alebo 21 dní po očkovaní v prípade jednodávkovej vakcíny.

Ďakujeme, že ste zodpovední! Okrem toho, že minimalizujeme šírenie koronavírusu, môžeme byť otvorení bez obmedzení počtu divákov aj pri zmene farby okresu.

Podujatie finančne podporilo Mesto Žilina.

Festival podporil z verejných zdrojov Fond na podporu umenia.

Aktuálne info o podujatí: Stanica | Noc literatúry 2021 v Žiline


ŽILINA ŽIJE

24.9.2021 / Nová synagóga Žilina

Mestský multikultúrny festival bohatý na koncerty, umenie, diskusie, prednášky, streetfood. Aktuálne info o podujatí: Žilina žije – festival v meste | Facebook


FESTIVAL SENIOROV & KAPUSTNÝ DEŇ

30.9.2021 / Mariánske námestie

Festival seniorov vznikol 4. októbra 2008. Dnes vidieť radosť na tvárach vystupujúcich, s akým oduševnením a radosťou spievajú, tancujú, recitujú. Heslo festivalu, tak priliehavé veku seniorov “neseďme doma nečinne, ale poďme a podajme ruku priateľovi a spolu si pomôžme“ ich posilňuje, povzbudzuje a dodáva im chuť do ďalšieho života.


Beh pre najmenších

1.10.2021 / Sad SNP

Pre najmladších žiakov prvého stupňa základných škôl budú pripravené v Sade SNP bežecké preteky o pohár primátora mesta. Podujatie tradične otvára Školskú športovú ligu mesta Žilina, ktorá prebieha počas celého školského roka.